Důvodem společné služby byl záměr osobně se přesvědčit o činnosti strážníků. Primátorka totiž často slyší stížnosti, že strážníky nejde v ulicích vidět, že se vozí jen v autech, že kontrolují jen pejskaře nebo špatně zaparkovaná auta.

Primátorka vyrazila v úterý do ulic dopoledne s pěší hlídkou a večer s autohlídkou. Dopoledne se strážníky prošla centrum města. V Centrálním parku se zapovídala s bezdomovci. Ti už při příchodu hlídky avizovali, že žádný alkohol nepili a jsou střízliví a v parku netropí žádnou neplechu.

„My je tady kontrolujeme často a oni vědí, že nesmí pít, povalovat se na lavičkách, obtěžovat občany nebo dělat nepořádek. Čím častěji je kontrolujeme, tím menší problémy s nimi máme a máme také přehled o tom, kde se pohybují a případně jim můžeme poskytnout i pomoc,“ řekli strážníci.

Bezdomovci samozřejmě primátorce vylíčili své životní příběhy a nechyběly ani sliby, že si najdou práci, aby už začali řádný život. „Až tu práci skutečně mít budete, tak se za mnou stavte,“ loučila se se skupinkou mužů.

O chvíli později byla přítomna řešení přestupku u řidičky, která nerespektovala zákaz vjezdu a s autem zajela až ke zdravotnímu středisku v Pavlovově ulici. Strážníci jí vyměřili pokutu a přikázali odjet.

„Mnohem akčnější byl večer. Přestože nebyl pátek, kdy je prý ve městě nejrušněji, i tak jsme za pouhé tři hodiny měli s hlídkou několik zákroků. Nejdříve jsme opět zkontrolovali Centrální park. Pak jsme jeli na kontrolu jedné restaurace, zda tam nepije mládež alkohol. Nic takového zjištěno nebylo. V tom telefonovali z Impulsu, že se tam porvali dva muži. Obešlo se to bez zranění. Pak volali lidé z Prostřední Suché, že na chodbě leží bezvládný muž. Hlídka tam našla muže, kterého z bytu vyhodili jeho kamarádi, kterým už se nehodil do party. Podle sousedů je tam situace problémová delší dobu. Silně opilý muž skončil na záchytce,“ popsala primátorka.

Autohlídka pak zkontrolovala černé skládky, hřbitov, obchodní zónu a také vlakovou zastávku. Právě tam z vlaku vystoupil mladý muž, který následně přeběhl přes koleje, za což ho strážníci hned pokutovali.

„Další výjezd byl do herny, kde měl být nějaký podivný muž. Strážníci tam zastihli jednoho muže, který neměl žádné doklady a další muž byl pod silným vlivem nějakých omamných látek. Krátkou službu jsem se strážníky zakončila kontrolou parkování v Horymírově ulici, kde auta stávají na trávníku a obchůzkou centra města,“ dodala primátorka.

„Nečekala jsem, že těch výjezdů, zákroků a dalších úkolů je tolik. Ve službě se rozhodně nenudí. Strážníkům skutečně patří velké poděkování za jejich práci,“ shrnula.

Čekárna Úřadu práce v Havířově.
VIDEO: O polední pauze musí lidé z úřadu ven