ROZHODUJE PROJEKT

„Na základě dosavadních zkušeností z jednání s případnými zájemci jsme vyhlášený záměr o prodeji upravili. Chtěli jsme totiž nějaké garance, že tento krok nebude spekulativní. V tom smyslu, že by třeba nový majitel nechal objekt spadnout a areál prodal jako parcely. Případný uchazeč teď proto musí v rámci nabídky předložit i záměr se zámkem, u kterého zvážíme, zda je přijatelný a přínosný pro obec,“ vysvětlil starosta Chotěbuze Martin Pinkas.

Podle místních lidí však už zdejší ruiny nemají se zámkem nic společného. A tomu, že by je někdo dokázal opravit, nevěří.

„Zachránit se dá všechno. Je jen otázkou, zda se najde zájemce a kolik bude ochoten do záchranných prací investovat,“ oponuje tomuto názoru starosta Pinkas.

Pokus o rekonstrukci podporuje i Národní památkový ústav (NPÚ), podle kterého představuje chotěbuzský zámek i přes současný špatný stav cenný komplex.

„Míra destrukce je u tohoto objektu vysoká, nicméně víme o více stavbách, které byly i z takového stavu zachráněny a za pokus to určitě stojí,“ uvedl Michal Zezula, šéf ostravské pobočky NPÚ.

Zájemci o chotěbuzský zámek mají momentálně na předložení své vize a podání případné nabídky čas do konce léta.

Dospělým i spreje, dětem štětce. A všichni dohromady se pak postarali o to, že jeden z dříve nevzhledných rohů v centru Fryštátu se stal veselým a milým obrazem.
OBRAZEM: Zašedlý roh města se stal obrazem, malovali děti i dospělí
Závodníci, kteří o víkendu pojedou na Těrlickém okruhu o Zlatý havířovský kahanec se spolu se svými týmy v pátek představili na tradiční autogramiádě v centru Havířova.
Motocyklové závody začaly tradiční páteční autogramiádou