V Praze na mimořádné tiskové konferenci to řekli ministr financí Zbyněk Stanjura a předseda představenstva OKD Roman Sikora.

„Povedlo se prodloužit nové smlouvy s nějvětšími odběrateli v regionu. OKD prověřovalo, zda je schopno to uhlí vytěžit a prodat. Prodej je ovšem nyní enormní, takže ve dvou nejbližších topných sezonách bude koksovatelného i normálního uhlí dostatek,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

V roce 2023 nemusí být konec

Na těžbu do konce roku 2023 je OKD podle slov předsedy představenstva Romana Sikory dobře připravena. „Máme dostatek zdrojů, které nám umožňují přípravu těžby i případné útlumové práce. Na první pololetí roku 2023 máme uzavřené smlouvy s klíčovými zákazníky energetického uhlí, kterými jsou společnost Veolia a ČEZ, respektive Elektrárna Dětmarovice, která pod ČEZ spadá,“ uvedl Sikora.

V roce 2023 chce OKD v 10 aktivních porubech vytěžit kolem 1,3 milionu tun černého uhlí. Prodloužení těžby v roce 2023 navíc nevyžaduje žádná zvláštní povolení.

Těžební společnost OKD je největší těžební společnost v České republice.
OKD se připravuje na rok těžby. Co bude pak? O uhlí je zájem, i když je drahé

„O případném pokračování těžby v dole ČSM až do roku 2025 chceme rozhodnout nejpozději v první polovině příštího roku,“ doplnil předseda představenstva OKD. Pro další těžbu po roce 2023 už ale důlní firma potřebuje získat povolení k těžbě. Podle Sikory se na jeho získání začne pracovat, jakmile budou smlouvy na odběr uhlí i v dalších letech.

„Pod karvinskou oblastí je nyní něco přes 140 milionů tun uhlí. K samotnému vytěžení jsou to desítky milionů tun, takže smysluplně těžit by se dalo i v letech 2024 a 2025,“ upřesnil Sikora.

Experti posvětili ekonomiku těžby

Podle exministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) měly rozhodnutí o prodloužení těžby analýzy, vyhodnocení pravděpodobného vývoje cen uhlí i možných investic. Řekl to na dotaz ČTK v reakci na čtvrteční oznámení o prodloužení těžby v posledních českých černouhelných dolech.

MŽP zrušilo v lokalitě Karviná-Staré Město ochranu ložiskového území. Do budoucna by se tam mohlo zase stavět.
Staré Město mělo zmizet z mapy. Teď se možná stane lukrativní čtvrtí

Společnost OKD si nechala v minulých měsících vypracovat analýzu od dvou renomovaných poradenských firem - PWC a DMT. Ty měly za úkol ověřit data OKD, tedy jaké množství uhlí má společnost k vytěžení, zda má dostatečný počet zaměstnanců a jestli existuje ekonomický model, který by umožnil pokračování činnosti OKD v dalším období.

V OKD pracuje zhruba 2600 vlastních zaměstnanců a okolo 700 dodavatelských pracovníků. S přibližně stejným počtem lidí firma počítá i v dalším roce.

Původně měla těžba černého uhlí na Karvinsku pokračovat do druhého kvartálu roku 2023.

Místní politici pokračování těžby vítají

Rozhodnutí majitele OKD o prodloužení těžby vítají i komunální politici. „Podle mě je to rozumné rozhodnutí. Navíc další těžba nejde pod obydlené oblasti našeho města, takže i z tohoto pohledu s tím nemám problém. Naopak to vítám,“ řekl karvinský primátor Jan Wolf.

Areál Dolu Frenštát v polovině února 2022.
Těžba v Beskydech? Takto to nyní vypadá s likvidací Dolu Frenštát

Ondřej Feber, starosta Stonavy, na jejímž katastru se těží, rozhodnutí vítá „Chci věřit, že OKD prodlouží těžbu i do roku 2025 a že jim v tom nebude shůry bráněno. Teď už se nejedná jen o pracovní místa, ale o strategickou surovinu pro průmysl, pro teplárny a pro domkaře, kteří nyní nemají jistotu čím a za kolik budou v dalších letech topit. V době válek a hluboké krize jsou energetika a zajištění strategických surovin na prvním místě,“ řekl.

Dodal, že bedlivě sleduje osudy českého hornictví a vždy byl proti ukvapeným závěrům vlády ukončit těžbu na Karvinsku. „OKD připravilo v roce 2018 plány na těžbu do roku 2030. Ty byly společností zamítnuty a namísto toho jí byl vnucen plán na ukončení těžby v letošním roce. Nyní - v energetické a ekonomické krizi - se aktivní těžba černého uhlí velmi hodí. Každá tuna uhlí je důležitá,“ říká Feber.

Těžba uhlí ještě nekončí!
Horníci: Těžit na Karvinsku ještě tři roky? Chuť by byla, ale jestli budou lidi

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák považuje prodloužení těžby za smysluplné a logické. „O prodloužení těžby v OKD jsme vládu žádali. Jsem rád, že aktuální situaci Ministerstvo financí takto vyhodnotilo a naše apely vyslyšelo. V době, kdy se významně zvyšují ceny energií a kdy skoro celý svět řeší nezávislost na plynu či ropě z Ruska, by bylo velkou škodou nechat v podzemí uhlí, které ještě lze vytěžit a využít. Nikdo si netroufá odhadnout, jak dlouho budeme s energetickou krizí bojovat, uhlí z Karvinska by mohlo být nějaké dva roky řešením,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

Také zástupci společnosti Veolia ČR prodloužení těžby v OKD vítají. „Je to náš dlouholetý důležitý obchodní partner. Přestože plánujeme postupně odejít od využívání uhlí na našich zdrojích, stále je na některých našich lokalitách stěžejním palivem a ještě nějaký rok bude. Proto podporujeme také prodloužení těžby pro delší období,“ uvedl Pavel Luňáček, výrobní ředitel, Veolia Energie.

Podobně to vidí i mluvčí společnosti ČEZ. „Toto rozhodnutí samozřejmě vítáme, protože sehnat uhlí na trzích je stále náročnější. Budeme tedy rádi, když dlouhodobá spolupráce s OKD bude pokračovat,“ uvedl mluvčí ČEZ pro střední a severní Moravu Vladislav Sobol.