S vodou souvisí celý náš život a jeho kvalita, ovlivňuje vše kolem nás, přírodu, půdu, lesy, zemědělství i průmysl. Proto by mělo být v zájmu každého jednotlivce vrátit vodu zpět do krajiny a zadržet ji tak, jak to dělávali dříve naši dědové, než půdu průmyslové zemědělství, eroze a změny klimatu utužily a vysušily.

Možná si teď říkáte, co asi zmůže jeden člověk? Budete se asi divit, ale mnoho. Můžete být prospěšní, třeba pokud pomůžete spolku Živá voda s mapováním krajiny.

Celá polovina mikrovláken uvolněných z plastových tkanin doputovala do ekosystémů během posledních deseti let
Sedm miliard mikin v moři. Mikrovlákna uvolněná při praní ničí ekosystém

Spolek se už více než šestnáct let věnuje aktivní ochraně přírody, zejména vodních zdrojů. V roce 2016 představili jeho členové originální koncepci a metodiku s názvem Živá krajina a od té doby pracují na rozšiřování konceptu zaměřeného na obrození krajiny a zadržení vody v ní.

PozvánkaVíce informací níže nebo na www.zivakrajina.info.Zdroj: Živá krajina

„Chceme vytvořit krajinný plán pro zádrž vody v celé České republice. A to by mohl být pilotní projekt pro Evropu,“ řekl před časem Jiří Malík, ochránce přírody, vodař a předseda spolku Živá voda, k jehož aktivitám se průběžně přidávají četní odborníci i laikové. Alena Czyžová je koordinátorka a realizátorka jednoho z dílčích projektů, jež probíhá podle metodiky Živé vody.

Rizikové faktory infarktu: dlouhotrvající stres, nezdravý životní styl (kouření, obezita a nedostatek pohybu), vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol
Lidé by si měli dát velký pozor. Zabíjí nás blahobyt, varují odborníci

„Laikové se mohou připojit k aktivitám, které zvládne každý. Mohou zpestřit své toulky po krajině a zároveň výrazně přispět k výzkumu. Stačí s někým z nás absolvovat vycházku po okolí a naučit se ,,krajinu číst", a přečtené informace předat,“ vysvětluje koordinátorka.

Projekt Živá krajina se v roce 2019 dostal mezi šest nejlepších řešení na světě ve Stockholm Water Prize, známé jako „vodní Nobelovka.“

Základem metodiky je myšlenka na nutnost realizace celoplošného zadržení vody v krajině. Zjednodušeně řečeno jde o zmapování krajiny a následné vytvoření odborného návrhu, jak by měla ideálně krajina vypadat, aby byla přirozeně odolná vůči vodní a větrné erozi, vysychání a povodním, jež vznikají vlivem výraznějších extrémů počasí souvisejících s klimatickou změnou.

Stěhovaví ptáci. Ilustrační snímek
Přestanou migrovat? Tažní ptáci tráví v Evropě více času než dříve, tvrdí vědci

S vytvořenými studiemi pak mohou pracovat vlastníci pozemků, obce i jiné organizace. Mohou se stát pevným základem pro obnovu přirozené krajiny.

Spolek pořádá pravidelná on-line i živá školení na různých místech naší republiky a všem, jež realizují dílčí projekty dle metodiky Živá voda, poskytuje know-how, podporu i poradenství. Dnes je takto proškolených už více než sto dobrovolníků i odborníků, kteří jsou v různé fázi vlastního mapování, či tvorby studie. Čtyři odborná školení má za sebou i koordinátorka Czyžová.

Tůň.Zdroj: Živá krajina

„Dříve jsem cestovala a po návratu jsem chtěla dělat něco pro prostředí, v němž žijeme, a budou žít naše děti. Podílela jsem se na projektech zaměřených na vodu v krajině a když jsem narazila na Živou krajinu, věděla jsem, že se chci k projektu, jež má promyšlenou koncepci i metodiku, a který dává smysl, připojit,“ říká Alena a vysvětluje, jak se pustila do realizace vlastního dílčího projektu.

Ostrava Expat Centre chce do ČR lákat zahraniční specialisty novou aplikací
Ostrava Expat Centre chce do ČR lákat zahraniční specialisty novou aplikací

„Poté, kdy jsem prošla školením a vytipovala území vhodné ke zmapování, podařilo se mi získat grant od Nadačního fondu Hyundai a Nadace OSF, a také zaškolit několik lidí. V současné době mapujeme tři toky v Podbeskydí, Říčku, Baštici a Bystrý potok a momentálně se zaměřujeme na obec Janovice, území o rozloze 14 km,2" vysvětluje koordinátorka.

POZVÁNKA
V sobotu 30. října pořádáme Procházku s Živou krajinou. Zveme všechny, koho náš projekt zaujal, udělejte si s námi hezké odpoledne procházkou po krásné krajině s výkladem odborníka. Ve 14 hodin je sraz pod kostelem v Janovicích u Frýdku-Místku. Ukážeme si, jak krajinu ,,číst“, kde je upravena špatně, kde dobře, a čeho si cenit. Také nás mohou kontaktovat lidé, které ve svém okolí něco trápí. Budeme rádi i za informace od pamětníků, třeba o tom, kudy tekla voda odjakživa. Pokud se procházky nemůžete zúčastnit a aktivita vás láká, není nic jednoduššího, než se s námi spojit a domluvit si procházku individuální. Kontaktovat nás můžete třeba na: ziva.krajina.podbeskydi@seznam.cz,“ uzavírá lokální koordinátorka Alena Czyžová.
Aktuální informace na facebook.com/ZadrzVody