Před pár týdny skončila poslední etapa, která zahrnovala obnovu poslední části nábřeží, a jejímž výsledkem je Open Air Museum. Na více než půlkilometrovém úseku vznikla naučná stezka, nová pěší stezka a jízdní pruh pro cyklisty. Prostor doplnil nový mobiliář a informační panely.

„Na české straně jsme přidali i zajímavé skulptury v podobě babylonské věže nebo lavičky s citací z písně Jaromíra Nohavici. Nově tam návštěvníci najdou i model zajateckého tábora pro válečné vězně, který zde býval,“ přiblížil místostarosta Českého Těšína Vít Slováček.

Specifickou úlohu na tomto místě plní inteligentní městské osvětlení.

„Revitalizované prostranství je výjimečné nejen citlivým přístupem k přírodě, ale i svým inteligentním městským osvětlením, které funguje tak, aby okolní příroda a lidé zde bydlící nebyli negativně ovlivněni světelným smogem. LED osvětlení má automatickou regulaci intenzity, která se zvyšuje pro přicházejícího člověka, kterého zaregistruje detektor pohybu. Když se chodec vzdálí, intenzita se zase sníží. Sloupy mají wi-fi moduly,“ říká Jiří Dohnal, ředitel zhotovitelské firmy Beskydská stavební.

Muzeum Těšínska v Českém Těšíně.
Muzeum Těšínska se chce zbavit některých svých poboček