Přestože se většina klientů v minulých dnech odstěhovala do jiných domovů seniorů, v prostorách AS-Senior v ubytovně Impuls v Prostřední Suché jich ještě šest zůstává. I oni by se ale měli brzy stěhovat.

Provozovatelka AS-Senior Vladimíra Martinková sice tvrdí, že bude v poskytování sociálních služeb pokračovat v novém působišti, je však možné, že jí to úřady nepovolí a existuje také možnost, že jí to zakáže i soud. Martinková je totiž v podmínce kvůli zpronevěře a státní zastupitelství nyní rozhoduje o tom, zda ji pošle k soudu za další případ.

Aktuální podmínka nebyla vynesena soudem jako rozsudek, ale soud dal Martinkové šanci se napravit. Jde o případ, kdy Martinková zneužila peníze vybírané jednoho klienta ještě v době působení ve středisku u Žermanické přehrady. Proto o případu rozhodoval Okresní soud ve Frýdku-Místku.

Martinková převzala do své péče klienta propuštěného z opavské psychiatrické léčebny a získala přístup k jeho bankovnímu účtu. Když však klient musel být po čase opět hospitalizovaný, účet byl prázdný.

„U nás bylo vedeno trestní stíhání pro přečin zpronevěry. Řízení bylo ukončeno, ale nebylo rozhodnuto odsuzujícím rozsudkem ani jiným rozhodnutím. Bylo rozhodnuto tzv. podmíněným zastavením stíhání. Obecně, každému obviněnému je stanovena zkušební doba, ve které má prokázat, že žije řádným životem. Pokud by to prokázáno nebylo, v původním řízení by se pokračovalo a následoval by rozsudek," řekl soudce a mluvčí Okresního soudu ve Frýdku-Místku Vítězslav Božoň.

Splnění podmínek řádného života bude pro Martinkovou zřejmě nemožné. Podáno je na ni totiž několik žalob a trestních oznámení. Další se chystají podat lidé, kteří museli své blízké narychlo přestěhovat a teprve nyní odhalili, za jakých finančních podmínek v AS-Senior bydleli. Vedle čerpání sociálních příspěvků totiž Martinková měla opatrovníkům účtovat mnoho dalších neposkytnutých služeb.

Jedna žena tak za svého otce musela uhradit jako doplatek bezmála 37 tisíc korun. „Na podzim přišlo vyúčtování, ve kterém byla nečekaně vysoká částka k doplacení. Protože jsem se bála exekuce, rodina se poskládala a za otce to zaplatila. Dětem to teď budu muset splácet. Otce už jsme přestěhovali jinam. Na Martinkovou nemám slov a nic dobrého ji nepřeji. Zvažuji, že na ni podám trestní oznámení," řekla rozhořčená žena, která neví, zda peníze dostane zpátky.

O jiném oznámení už rozhoduje státní zástupce. „Případ jsme předali Okresnímu státnímu zastupitelství v Karviné," potvrdila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.