Hygienici odebrali vzorky nápojů, hornických svačin a teplých pokrmů a také stěry z prostředí kuchyní, výdejen i rukou personálu včetně jejich biologického materiálu.

Související článek:Stovky zaměstnanců OKD schvátil střevní virus

„Kontroly byly zaměřeny na dodržování zásad osobní a provozní hygieny, zajištění teplotního řetězce u surovin i hotových jídel, na časový harmonogram rozvozu a systémy sanitace,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková s tím, že době šetření nebyly v těchto stravovacích provozech zjištěny závady ohrožující bezpečnost připravovaných a vydávaných jídel a nápojů.

Výsledky vyšetření jsou ale negativní. Šebáková dodala, že i odebraná pitná voda byla v pořádku. Také nikdo z personálu stravovacího zařízení neonemocněl.

„K dnešnímu dni bylo vedením dolu ČSA hlášeno 356 případů onemocnění, z toho 174 osob vyhledalo lékařskou pomoc. Pět lidí bylo hospitalizováno. Noví nemocní nepřibývají,“ upřesnila v pondělí Šebáková.

Nyní hygienici ověřují možné epidemiologické souvislosti u nemocných i zdravých zaměstnanců dolu.