"Zaznamenáváme stále velký počet akutních respiračních onemocnění, konkrétně horních cest dýchacích, ale také se nesnižuje počet dětských pacientů, kteří mají akutní onemocnění trávicího traktu, v tomto případě se jedná zejména o průjmy," uvedl primář dětského oddělení vítkovické nemocnice Jan Boženský.

Podle něj jsou tak vysoké počty dětských pacientů s těmito obtížemi neobvyklé.

Vizualizace dálnice D1 u Přerova - záběr z videoprezentace ŘSD
Další soudní kolečko kolem D1. Spor se po stížnosti Dětí Země vrátil do Ostravy

"Nebyli jsme na to v minulých letech zvyklí. Dalo se ale předpokládat, že jakmile se děti vrátí po pandemii, během které se sociální kontakty mnohdy snížily na minimum, do škol a různých kolektivů, tak si onemocněními projdou," řekl Boženský.

Podle něj jsou lůžka na dětském oddělení v posledních týdnech téměř neustále plná. Hospitalizace malých pacientů je komplikovaná, protože je nutné mít oddělené pacienty s virovým onemocněním od dětí s onemocněním bakteriálního původu.

"Musíme velmi rychle reagovat a propouštět uzdravené děti včas, protože množství hospitalizovaných dětí stoupá každým dnem. Velká část dětí končí na jednotce intenzivní péče. Obzvlášť jsou to případy těžké dehydratace při průjmových onemocněních, ale máme i děti, které vyžadují kyslíkovou terapii pří případech akutních respiračních onemocněních dolních dýchacích cest," upřesnil primář.

Výstavba nového nákupního centra v Ostravě-Přívoze, 21. dubna 2022, ulice K Lávce.
Výstavba nového nákupního centra v Ostravě-Přívoze finišuje. Co zde najdete?

Připomněl, že děti infekce trápí každoročně, ale podle jeho mínění koronavirová pandemie situaci zhoršila. "Covidová epidemie změnila naše chování a možná jsme ztratili zkušenosti, které jsme měli s respiračními infekty. Covidová situace změnila náš imunitní systém, možná se stal trošičku lenivějším a samozřejmě mu bude nějakou dobu trvat, než si zvykne na nové respirační infekty," podotkl Boženský.