Kotáb je tak mezi prvními, dosud podobný úspěch oznámil – také tento týden – jen miliardář a bývalý majitel firmy Best Tomáš Březina, píšou Hospodářské noviny.

Získat padesát tisíc podpisů se mu podařilo v krátké době. V polovině června měl zhruba polovinu. „Nějakých patnáct tisíc podpisů jsme získali o víkendu v Ostravě, po rehabilitačních zařízeních na jižní Moravě, v lázních Teplice a v Děčíně,” prozradil Kotáb na svém facebookovém profilu.

Kandidáti na prezidenta
PŘEHLEDNĚ: Prezidentští kandidáti, kdo má šanci a jak se volí

Čtyřicetiletý příbramský rodák je osobou tělesně postiženou s III. stupněm invalidity již od mládí. Působí v Moravskoslezském kraji jako soukromý ombudsman. Od svých deseti let je připoután na invalidní vozík a dlouhodobě se věnuje pomoci zdravotně handicapovaným.

Chce motivovat zdravotně postižené, aby se nebáli a ukázali svou morální a duchovní sílu. „Proto jsem přijal nabídku kandidovat. Do voleb vstupuji jako občanský kandidát. Z toho důvodu jsem se ani nepokoušel získat podporu jakékoliv politické strany a soustředím se na sbírání podpisů od občanů. Nyní jich mám více než 50 000,” píše na facebooku Jiří Kotáb.

"Myslím si, že každý kandidát na prezidenta by měl jít cestou podpory občanů. A ne žádat u poslanců a senátorů. Lidé potřebují vidět, že jejich kandidát je člověkem na svém místě a komunikuje s nimi. Což u některých kandidátů postrádám," uvádí dále na sociální síti Jiří Kotáb a dodává i poděkování: "Moc si vážím toho, že mou kandidaturu na prezidenta České republiky momentálně podpořilo takové množství spoluobčanů, což je pro mě zásadní věc a moc za ni všem děkuji."

Volba hlavy státu České republiky se od roku 2013 změnila z nepřímé parlamentní ve všelidovou. Dvakrát v ní zvítězil Miloš Zeman. Poprvé porazil v druhém kole předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, podruhé akademika Jiřího Drahoše.