Dům z roku 1920 se nachází v blízkosti autobusového stanoviště a zdejší nájemníci si stěžovali na to, že do jejich okolí chodí lidé v noci vykonávat svou potřebu.

„Proto jsme se záležitostí začali zabývat a opakovaně jsme se sešli se všemi nájemníky,“ vysvětluje starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že podle studie se počítá s obnovením a oživením tamního prostranství.

Variantu řešení, včetně parkovacích míst, zeleně a doplňků si vybrali sami nájemníci. Jedním z nových prvků, které ještě v letošním roce v okolí domu vzniknou, je i plot, který oddělí zeleň prvorepublikové budovy od autobusového stanoviště.
Podle Stanislava Svrčiny z majetkového odboru se přitom prvorepublikový dům, ve kterém se momentálně nachází 11 bytů, stavebně příliš nezmění.

„Nový však bude jeho vzhled, neboť počítáme s tím, že se opraví celá fasáda domu. Přesto však chceme zachovat jeho původní ráz,“ říká Svrčina s tím, že opravená fasáda bude mít odstíny tmavě a světle zelené barvy a na doporučení architektů se nebude dům ani klasicky zateplovat, aby se nenarušil jeho dobový vzhled.

Náklady na obnovu fasády v roce 2018 se rozpočtují na zhruba 4 miliony korun, pro regeneraci okolí v roce 2019 ocenění teprve vznikne.

(luk, kru)

Zkušební plavba z polských chemických závodů AZOTY Kandřín po dokončeném úseku průplavu Dunaj-Odra.
Lodní kanál propojující Dunaj, Odru a Labe je na dosah