„Vadí mi, když jdu s pejskem po parku a když volně běhá, lidé hudrují, ať si ho laskavě přivážu, že je obtěžuje, když leží na trávě nebo se ho bojí, přestože má náhubek," prozradila Deníku třiadvacetiletá Natálie Loučková z Karviné, která procházkami se svou border kolií Cindy tráví volné chvíle.

„Kolikrát jsme si s kamarády říkali, proč v Karviné není nějaké psí hřiště," dodala.

To by jistě potěšilo všechny pejskaře, kteří si přejí trávit čas se svým čtyřnohým mazlíčkem i jinde, než na cvičištích nebo v parcích, kde se to hemží cyklisty, malými dětmi či odpočívajícími lidmi.

„Chápu, že lidé chtějí mít svůj klid. Ale co psi? Kde můžu psa volně pustit, aniž bych se musela bát, že vběhne do cesty cyklistovi nebo při hře povalí malé dítě a jeho rodiče pak budou šílet?" uvažuje Natálie.

Dodává, že ani cvičiště nejsou ideálním řešením. Podle ní je to vhodné místo pro cvičení pejsků, ale hravé venčení a dovádění potřebuje úplně jiný prostor.

Karvinští psi i pejskaři zatím mají smůlu, ovšem v Havířově už psi vymezené plochy pro volný pohyb mají. Podle místních jsou ale nedostačující.

„Pod pojmem psí hřiště si představuji oplocené travnaté prostranství, kde můžeme nechat volně naše mazlíčky jak bez vodítka, tak i bez náhubku a do cesty se nebudou plést cyklisté ani děti," říká šestadvacetiletá Andrea Poskerová, která poukazuje na světovou vyspělost v tomto směru. „První psí hřiště bylo otevřeno v Americe už v roce 1980, v České republice v roce 2010," dodává.

V Karviné momentálně radnice nic podobného neplánuje. Ve městě se psi mohou na veřejných prostranstvích pohybovat volně, je jen třeba, aby měli náhubek. Pokud ho nemají, musí být na vodítku.

Mluvčí Karviné Šárka Swiderová dodává, že tedy i v parcích a na větších zelených plochách je volný pohyb psů možný.

„Pochopitelně očekáváme, že lidé po psech řádně uklidí, je-li to třeba. Jinak jsou ve městě specializovaná cvičiště pro výcvik psů různé kluby, určitě se dá vybrat," upřesnila.

Naději tak všem pejskařům možná dá Orlová, kde již v minulosti uvažovali o vzniku psích louček, kde by majitelé pejsků chodili své miláčky nejen venčit, ale zároveň by se tam psi mohli volně proběhnout bez vodítek a náhubků. Vždy to ale narazilo na problém s nedostatkem prostoru v samotném centru města. „Je však možné, že se takovýto prostor najde při regulaci vodoteče Zimovůdka v Orlové-Porubě," prozradila mluvčí města Nataša Cibulková.