Vánoční svátky a první měsíc v roce jsou pro provozovatele útulků pro opuštěná zvířata hektickým obdobím. Zvuky petard a dělobuchů se začínají ozývat už před Vánocemi, více rušno tak začíná být také v útulcích.

Vrcholem je silvestrovská noc, kdy mívají odchytové služby výjezdů nejvíce. Pro většinu těchto psíků si na Nový rok dojdou majitelé. V lednu ale začíná období odložených vánočních dárků v podobě štěňat. „Letos byly svátky dlouhé, lidé měli dovolenou, a tak i čas na štěně. Potom ale často přijdou na to, že je jim pejsek na obtíž a chtějí se ho zbavit," popisuje smutnou praxi některých lidí vedoucí havířovského útulku Max Dagmar Poláková a dodává, že letošní Silvestr proběhl celkem v klidu.

Zásluhu za úbytek psů v útulku připisují v Havířově povinnému čipování. „Od té doby, co se všichni psi čipují, můžeme v registru zjistit jejich majitele, ten pak musí uhradit všechny náklady spojené s odchytem a ustájením psa v útulku," vysvětluje Poláková.

Orlovský útulek měl během svátků asi nejvíce napilno, v prosinci v něm přibylo pětadvacet psů. Pro deset už si přišli majitelé, zbytek zatím zůstává v útulku.

A jak v útulcích řeší mrazivé dny a noci? V tom havířovském i karvinském je většina kotců zděných a vytápěných, jinde si musí pomoci dekami či slámou. „Kotce máme jen venkovní, takže ve velkých mrazech dáváme některé pejsky do klecí v kanceláři, nebo prosíme o pomoc veřejnost," říká Marcela Sojková z dětmarovického útulku. Lidé si tak vezmou štěňata nebo starší psíky dočasně domů, ti však stále zůstávají v nabídce a čekají na nového majitele.

Další fakt, na kterém se provozovatelé útulku v regionu shodují, jsou štědří dárci. Různé předvánoční sbírky pořádají školy i firmy, před zimou tak do útulků putují granule, konzervy i deky. „Teď tady toho všeho máme opravdu hodně, během roku už je to ale samozřejmě horší," říká David Konieczny z karvinského útulku a dodává, že dalším obdobím, kdy jsou lidé štědří, bývají kromě Vánoc také Velikonoce.