Foldynu mrzí, že ani mladá generace nechodí darovat krev a raději za peníze darují krevní plazmu. „Je to znepokojivá situace. Nedostatek krevních zásob se totiž může vymstít komukoliv z nás. Potřebujeme dárce, protože krev a plazmu nelze nijak uměle vyrobit," říká Radek Foldyna.

Co bylo důvodem k přestěhování krevního centra do centra Havířova?

Stěhovali jsme se zejména kvůli zvýšení komfortu a dostupnosti pro stávající a nové dárce krve a plazmy. Prostory v centru města na Hlavní třídě nad hlavní poštou jsou nově zrekonstruované s novým lékařským a sociálním vybavením. Místo má samozřejmě i marketingový důvod, jelikož světelnou reklamu nelze přehlédnout. Měla by přilákat hlavně nové dárce.

Máte dostatek dárců krve, kteří vám chodí a darují krev či plazmu?

Dárců krve a plazmy není nikdy dost. V současnosti je dle mých informací většina krevních center bez výraznějších zásob. V letních měsících a období dovolených jsou pravidelní dárci určitých krevních skupin obtížně dostupní. Zvláště, kdy darování krve je možné vždy jednou za čtvrt roku.

U plazmy je interval kratší, čtrnáctidenní. Další důležitou skutečností je fakt, že darovaná krev má měsíční expiraci, pak je nepoužitelná.

Kolegové z transfúzních stanic či jiných krevních center si stěžují, že chybí především mladí dárci? Máte stejné poznatky?

Ano, generace stabilních dárců stárne a mladší generaci se nedaří pro dárcovství krve přilákat. Dokonce i ve větších městech s vysokými školami studenti raději darují za úplatu plazmu a berou to jako možný přivýdělek. Obvyklá cena za dárcovství plazmy je 400 korun.

Pokud je to tedy tak, co udělat, aby mladí lidé chodili darovat krev? Máte vymyšlenou nějakou osvětovou kampaň? Jak nové dárce motivovat, resp. co potenciálním novým dárcům brání, aby chodili darovat krev?

Jednou s možností osvěty je pravidelně informovat veřejnost v médiích. Na některé vysoké školy jsme proto umístili reklamní letáky s adresami odběrových míst, kam mohou dárci přijít. V regionu se ale v současnosti vyskytují problémy u některých větších firem, které odmítají dárce k odběrům krve uvolňovat ze zaměstnání.

Důvod? Ze zákona totiž mají dárci krve a plazmy hrazenou mzdu, ovšem v práci nejsou, což se některým zaměstnavatelům nelíbí. Jejich pohnutky dovedu pochopit, nicméně by si všichni měli uvědomit, že krev je nenahraditelná tekutina a jedině vytvořením zásob lze pomoci těm, kteří jí potřebují. Třeba i svým blízkým. Jednal jsem o tom už i s odborovými organizacemi.