Pochybnosti o rozhodování vedení města má Čapanda v případě nedávného konkurzu na ředitele Základní školy Školní v Havířově-Šumbarku. Několik uchazečů tehdy posuzovala výběrová komise, která stanovila pořadí pro konečné rozhodnutí městskou radou.

„Konkurz jsem vyhrál a komise, složená převážně z odborníků, stanovila doporučující pořadí kandidátů pro Radu města Havířova. Já jsem byl doporučen z 1. místa a dále tam ještě byli dva kandidáti - 2. a 3. místě. Jaké bylo mé překvapení, když jsem se dozvěděl, že Rada města nakonec jmenovala do funkce ředitele školy druhého v pořadí. Kladu si otázky typu, proč vlastně ty konkurzy dělají, proč mrhají potenciálem lidí, k čemu jsou odborníci, kteří vybírají toho nejlepšího a podobně, když už je dopředu vybráno a nejspíš také rozhodnuto. Dále jsem se dozvěděl, že dotyčný člověk, který získal, pravděpodobně díky protekci nebo klientelismu, funkci ředitele, se ani neobtěžoval příslušnou školu před konkurzem, ale ani po něm, navštívit. Naprosto mě to rozlítilo a cítím se opravdu poškozen. Všem radním jsem napsal dopis, který jsem zaslal e-mailem, ale odpověděli mi dosud pouze dva," napsal redakci Deníku Přemysl Čapanda.

Vysvětlení poskytla vedoucí odboru školství a kultury havířovského magistrátu Martina Dresslerová: „Pořadí uchazečů stanovuje komise, která hodnotí mnoho různých kritérií. Vyřazuje také uchazeče, kteří podmínky nesplňují. Seznam uchazečů je pak přeložen členům městské rady, kteří hlasováním rozhodnou. Pořadí stanovené komisí je však pouze doporučující a radní se jím nemusí řídit."

Čapanda má přitom pochybnosti i o jiných konkurzech.

„Po této zkušenosti jsem přesvědčen o tom, že radní v Havířově věnují různé funkce svým přívržencům bez ohledu na výsledky konkurzních řízení a názory odborníků. Jako další příklad může posloužit výsledek konkurzu na místo ředitele ZŠ Žákovská v Havířově, kde vyhrál kandidát, který taktéž nebyl do funkce jmenován. To už určitě o něčem svědčí. Tento konkurz proběhl v únoru tohoto roku," dodal.