Mezinárodní akce Vlajka pro Tibet se koná vždy 10. března, a to v den výroční povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu v roce 1959. Zemřelo tehdy více než 80 tisíc Tibeťanů a přes milion jich zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu.

Zamítnutá žádost

Žádost o vyvěšení vlajky Tibetu, kterou každým rokem podává sdružení Lungta, byla zamítnuta i letos. Stejně jako loni se však i letos budou konat jiné akce, kterými Havířované Tibeťany podpoří navzdory politikům a obchodníkům.

Na čtvrtek 10. března připravili setkání u vlakového nádraží. Účastníci se sejdou v 16 hodin na náměstí Republiky, odkud půjdou po Hlavní třídě k železniční stanici. Tam pak budou kreslit velkou tibetskou vlajku.

Partneři z Číny

Shodou okolností je v těchto dnech v Havířově sedmičlenná delegace z města Nanjing, která ve městě mapuje poskytované sociální služby. Havířovští plánují, že s téměř devítimilionovým městem naváží užší partnerské vztahy a už se chystají první seznamovací cestu. 

Čínští investoři navíc před časem projevili zájem o letiště v Mošnově. Na dobrých vztazích tak má zájem i kraj.

Poprvé v roce 2005

Tibetská vlajka vlála na stožáru před magistrátem poprvé v roce 2005. V 11členné městské radě bylo tehdy 5 komunistů přehlasováno 6 sociálními demokraty. S výjimkou roku 2006 pak vlajka před radnicí vždy po dobu jednoho dne vlála. Zatrhlo to až současné vedení města ve složení 5 radních KSČM, 5 ANO a 1 Hnutí pro Havířov. Vedle standardních ideologických vztahů českých a čínských komunistů hrají důležitou roli i ty obchodní. Havířovští právě navazují užší spolupráci s čínským městem Nanjing.

Když s Číňany podepsali memorandum, přiblížil primátor Daniel Pawlas společné jednání takto: „Mluvili jsme o problémech, které máme společné, například ekologii. Ale čínské partnery zajímal například také systém autobusové dopravy, který ve městě máme a kanalizační síť. Předpokládám, že budou chtít využít našich zkušeností při budování kanalizace u nich doma."

Zdroj: Libor Běčák