O návrhu hlasovali v pondělí odpoledne. Petiční akci k uspořádání referenda organizovalo hnutí Svoboda a přímá demokracie. Jeho lídr Tomio Okamura v dubnu osobně odnesl petiční archy s více než 8 tisíci podpisy na podatelnu havířovského magistrátu.

K vyhlášení referenda by byl nutný podpis minimálně 10 procent obyvatel města. Z celkového počtu však bylo Havířovanů jen 4100. Vedení radnice proto věc posuzovalo jako žádost občanů.

Opoziční zastupitel Tomáš Ptáček (KSČM) navrhl, aby se referendum uspořádalo. O slovo se mezitím hlásil krajský zastupitel za SPD Lubomír Volný. Nezískal však dostatek hlasů a promluvit k zastupitelům a veřejnosti proto nemohl.

Zasedání havířovských zastupitelů.
Zastupitelé jednali o dotacích, referendu i spalovně odpadu

ZAMÍTNUTO!

Návrh na konání referenda pak v hlasování nebyl schválen. Většinu získal návrh na zamítnutí požadavku.

„Zastupitelé rozhodli nevyhlásit místní referendum v požadované věci, protože město nemá pravomoc řešit migrační politiku na svém území a nevyvíjí žádné vlastní aktivity při přijímání uprchlíků na území města. Současně náklady na konání místního referenda by byly v celém rozsahu hrazeny z rozpočtu města," sdělila primátorka Feberová občanům v otevřeném dopise.

Podle ní i dalších zastupitelů lze informovanost obyvatel ze strany města ve věcech, které se týkají života občanů, včetně ohrožení z důvodu umísťování uprchlíků a jejich případného negativního vlivu na život občanů města, za dostatečnou.

Zasedání havířovských zastupitelů.
Okamurovo SPD: Koalici v Havířově rozbila vláda a EU kvůli tajnému projektu