Okamžité hodnoty atakovaly v ranních hodinách hranici 300 mikrogramů prachových částic o velikosti 10 mikrometrů v krychlovém metru vzduchu. Nejvyšší prašnost byla ve Věřňovicích poblíž Bohumína, kde přístroje ve 2 hodiny naměřily 272 mikrogramů.

Dopoledne se koncentrace mírně zlepšily, ale odpoledne a večer hodnoty polétavého prachu opět stoupaly. V Havířově bylo v 18 hodin naměřeno 192 mikrogramů, nejvíce v kraji. Pak se prašnost začala snižovat. Po půlnoci prašnost klesla pod 100 mikrogramů a v neděli ráno nebylo na většině stanic více než 50 mikrogramů. Výjimkou byly Věřňovice, kde v 8 hodin přístroje naměřily 111 mikrogramů. 

V neděli večer se množství prachu v ovzduší začalo opět zvyšovat. Ve 20 hodin hlásily mnohé stanice v regionu až 200 mikrogramů polétavého prachu. 

Aktuálně: Smogová situace byla odvolána

Podle meteorologů panují mírně nepříznivé rozptylové podmínky a stav by se neměl výrazně měnit minimálně do poloviny týdne. V neděli v 19 hodin vyhlásili smogovou situaci. Ta platila pro aglomerace Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka.

V případě překročení 24hodinového limitu a nepříznivé předpovědí počasí mohou úřady vyhlásit regulaci průmyslových zdrojů znečištění. Zatím tak neučinily.Postupně se zvyšovala také 24hodinová koncentrace, u které je stanoven limit 50 mikrogramů. Nejen ve Věřňovicích se v sobotu blížila ke 160 mikrogramům.

V regionu je v nepřetržitém provozu několik měřicích stanic. Z dlouhodobého sledování vyplývá, že prach pochází zejména z ostravských a třineckých hutí, některých dalších průmyslových provozů, polských tepláren a menších domácích kotlů na tuhá paliva po obou stranách hranice.

V době inverze se v bezvětří prachové částice drží při zemi a především v centrech měst jsou vířeny dopravou.

Za zhoršených rozptylových podmínek lékaři a hygienici doporučují omezit aktivní pohyb venku. Větrání obytných prostor by mělo být jen krátké. Děti, starší lidé a nemocní by měli zvýšit přísun přírodních vitamínů k posílení imunity.

Aktuální informace o ovzduší najdete ZDE