Na tradičním veletrhu středních škol Volba povolání, který se konal v OD Družba, se přišly podívat stovky budoucích středoškoláků. Ať už s učiteli, nebo přímo se svými rodiči.

Nabídka středoškolských studijních oborů je široká a pestrá, ovšem jaký bude zájem, to dnes nikdo neví.

VETERINA, NEBO KRIMINALISTIKA?

Vedle tradičních oborů humanitních, zdravotnických, strojírenských či elektrotechnických měli deváťáci možnost seznámit se s nabídkou třeba Bezpečnostně právní akademie z Ostravy, Střední lesnické školy z Hranic či Tauferovy SOŠ veterinární z Kroměříže.

„Naši studenti se vzdělávají v bezpečnostní problematice, vychováváme specialisty, kteří najdou uplatnění jak u policie státní i obecní, ale též u celní správy, vojenské policie či vězeňské služby," přiblížil učitel Libor Sikora z BPA.

Jeden ze současných studentů měl připraveny ukázky daktyloskopických metod, které používají policejní technici.

„Kriminalistiku mají studenti ve třetím a čtvrtém ročníku a učí se, jak zajistit místo činu, stopy, zafixovat fragmenty a vše správně zpracovat a poslat na expertizu. Toto je kriminalistika a bezpečnostní příprava, maturují ale i z práva," řekl Sikora. Ročně školu absolvuje asi 55 studentů.

Absolventy Střední odborné školy dopravy a cestovního ruchu v Krnově zase čeká pracovní budoucnost jako odborníky na cestovní ruch, nebo personál letadel či letišť. „Holky chtějí být především letušky, kluci si dělají pilotní průkazy. Zájem je docela velký, ovšem studium je celkem náročné na odborné předměty, máme třeba meteorologii nebo aerodynamiku," prozradila studentka čtvrtého ročníku Klára Pešatová.

ŘEMESLO JE DOBRÁ VOLBA

Veletrh středních škol spolupořádá karvinský úřad práce. Jeho ředitel Dalibor Závacký je prý poněkud nervózní z toho, že se stále nedaří zvrátit trend, kvůli kterému chybí na trhu práce řemeslníci mnoha profesí. A do budoucna to prý nebude lepší.

„Nerozumím tomu, proč rodiče stále nechtějí dávat své děti vyučit řemeslu. Na trhu je po řemeslnících obrovská poptávka, tito absolventi nemají problém s uplatněním. Jenže realita je taková, že zatím není manuální práce v kurzu," posteskl si.

On sám by prý byl nejraději, kdyby se zvýšil zájem o tzv. černá řemesla: svářeče, zámečníky, instalatéry. Velký zájem je prý také o řidiče nákladních aut i autobusů.

Velký dluh má prý současné střední školství v průmyslových oborech robotizace. „V řadě strojírenských firem a automobilkách je čím dál více robotů, ale nevidím ani jeden obor, který by vyučoval opravy těchto robotů, programování, jejich údržbu a podobně. Momentálně se to nikde v Moravskoslezském kraji nevyučuje a i kdyby, tak za čtyři roky, až budou (snad) nějací absolventi, bude pozdě," tvrdí ředitel karvinského úřadu práce.

MOTIVACE NEZAMĚSTNANÝCH

Kromě patnáctiletých školáků se pracovníci ÚP snaží motivovat ke studiu také mladistvé, kteří už jsou v evidenci. „Posíláme je právě na tuto akci, aby se podívali, co by mohli studovat. Loni se tři děvčata přihlásila na učební obor Prodavačka," řekla Jana Hamplová z karvinského úřadu práce.