Organizace se loni přestěhovala do zbrusu nových prostor, takže jsou všechny služby spolu pod jednou střechou. Pro nouzový stav, kdy řada úkonů logicky spadla na bedra právě pracovníkům Centra sociálních služeb, se to ukázalo jako ideální řešení. „Je fajn, že jsme teď pohromadě, můžeme naši práci lépe koordinovat,“ míní Petra Chalupová.

Fungování organizace dobře znala, byla asistentkou bývalé ředitelky. „Hlavní je udržení chodu domova pro seniory Cesmína, máme tam skoro šedesátku klientů. Platí tam opravdu přísná bezpečnostní pravidla, abychom rizikovou skupinu ochránili,“ tvrdí ředitelka.

Bohumín v celostátní karanténě, 1. dubna 2020.
PODÍVEJTE SE: Bohumín, město bez hysterie. Starosta Vícha: Nezbývá než čekat

Fungující pečovatelská služba roznáší po bytech potřebných denně do stovky obědů, zajišťuje asi 50 nákupů týdně. Když přišel nouzový stav, nabídla další své kapacity. Nakonec se ale dají na prstech jedné ruky během týdne spočítat senioři, kteří se nově přihlásili třeba o roznášku stravy. „Služby jako venčení psa však nenabízíme, to určitě zvládnou sousedé. Je znát, že spousta seniorů má kolem sebe blízké, kteří se o ně starají,“ doplňuje.

Hned po vypuknutí nouzového stavu organizace zřídila hlídání dětí pro maminky ze svého středu. „Zájem není velký, ale je. Teď tu máme dvě malé slečny,“ směje se Petra Chalupová, která se s celým týmem pustila také do šití roušek: „Zásobili jsme nemocnici i naše strážníky. Kdo si zavolá nebo napíše, tomu ji zdarma doručíme do poštovní schránky v domě.“

Před obecním úřadem v Jindřichově rozkvetl strom rouškovník. Foto: Martin Korduliak, starosta Jindřichova
V Jindřichově před úřadem rozkvetl strom rouškovník

Pro ostatní se každé dopoledne zaplní před budovou Centra sociálních služeb stojan, který dostal název rouškovník. „Po prvních zkušenostech ale teď u výdeje máme svého člověka. Bohužel, když je něco zadarmo… I když jsme za poslední tři dny vyrobili pět stovek roušek, tak po deseti minutách je rouškovník prázdný. A tak šijeme dál,“ dodává Petra Chalupová.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník