Od počátku října se můžete obrátit na ombudsmany, které zřídil v karvinské i havířovské nemocnici krajský úřad.

„Doposud se stížnostmi či podněty v nemocnicích zabývalo více lidí. Chtěli jsme systém změnit tak, aby za řešení těchto záležitostí byla odpovědna konkrétní osoba, a zlepšila se tak komunikace mezi všemi zúčastněnými stranami," informoval náměstek hejtmana pro zdravotnictví Jiří Martinek.

V Nemocnici s poliklinikou Havířov bude funkci ombudsmana vykonávat náměstek pro léčebnou péči Jaroslav Lux. Ten má s touto funkcí bohaté zkušenosti, jako ředitel ji poprvé v republice zavedl v devadesátých letech ve Fakultní nemocnici Ostrava. Nyní na něj funkce ombudsmana připadla v Havířově.

„Když měl někdo nějaký problém v havířovské nemocnici, tak to většinou spadlo do mé agendy. Teď je tedy tato funkce oficiální. Myslím si, že je to projev větší vstřícnosti vůči pacientům, kteří teď mohou bez nějakých obav nebo rozpaků za mnou se svými problémy přijít," řekl havířovský ombudsman.

Svou roli vidí jako jakéhosi poradce nebo mediátora. Řešit bude přitom širokou škálu věcí. „Buď problém vyřešíme na místě, nebo jim zprostředkuji odbornou pomoc. Půjde jak o technické věci, jako například nějaké zvláštní služby za hospitalizace, až po ty odborného charakteru související s jejich zdravotním stavem," dodal Jaroslav Lux.

Stejně jako v případě klasického ombudsmana se k němu také budou dostávat případy, kdy lidé již vyčerpali všechny možnosti při řešení svých problémů. Jak ale Jaroslav Lux upozorňuje, funkce ombudsmana nenahrazuje agendu stížností.

„Například stížnosti na chování personálu nebo způsob léčby bude stále řešit referát stížností," vysvětlil havířovský ombudsman. Funkce ombudsmana tedy nenahrazuje stížnostní agendu, ale pomáhá jí stížnosti pacientů řešit.

Svého ombudsmana bude mít také Nemocnice s poliklinikou v Karviné-Ráji. Tam mohou pacienti chodit za Andreou Kopáčkovou. Také ona si myslí, že nová funkce bude pro klienty nemocnice přínosná. „Dříve pacienti, kteří měli nějaký problém, nemuseli vědět za kým zajít. Někteří šli za konkrétním náměstkem ředitele, jiní rezignovali," konstatovala Kopáčková, která už ve své nové funkci řešila první problém. Volal jí, pacient, který si stěžoval, že mu na oddělení neumožnili návštěvy. „Návštěvy jsem domluvila a pacient byl spokojen," dodala Kopáčková.