Jde především o rychlost a mnohdy se počítá každá sekunda. Vše začíná už u samotného hovoru.

„My chápeme, že v daných vypjatých situacích je to opravdu těžké, ale prosíme, aby volající člověk zůstal pokud možno v klidu a důkladně poslouchal všechny dotazy naší dispečerky. Právě ona musí situaci co nejrychleji vyhodnotit a rozhodnout.

V dnešní době například vyjíždějí dva druhy sanitek – s lékařem a bez lékaře, tedy s posádkou záchranářů. Mnohdy se stává, že lékař přijíždí na zásah, kde ho ve skutečnosti není potřeba, nebo naopak," vyjmenovává časté situace staniční sestra karvinské výjezdové stanice Záchranné zdravotní služby Moravskoslezského kraje Barbara Mynářová.

Žel, zdravotníci se stále častěji setkávají i s tím, že sanitky rychlé pomoci vyrážejí tam, kde jich vůbec není potřeba. Volají je lidé v situacích, kdy se do nemocnice jsou schopni dopravit sami či za pomoci blízkých nebo známých.

Nejen tyto informace získali návštěvníci akce Den stopadesát pětky, která se letos poprvé konala v karvinském stanovišti záchranné zdravotní služby. Akce v místech, kam potřební lidé volají na číslo 155, se symbolicky konala 15.5.

Ilustrační foto
K tonoucímu muži sprintovali záchranáři dlouhých 500 metrů