V Karviné se v pátek i v sobotu koná již 10. ročník putovního akce United Colours Street-Art Festival, se kterým města v Česku objíždí havířovský graffiti umělec Nikola Vavrous aka Khoma. Ten zde k tvorbě zve své přátele z graffiti a výtvarné scény a především do akce zapojuje místní školy a zve i širokou veřejnost.

„Plotů je tady celá řada a ta šedivá už mne trochu unavovala. Tak mě napadlo, že bychom to mohli trochu oživit. Shodou okolností jsem se v Praze setkala s obrazy, které maloval Nikola, zkontaktovala jsem ho a zjistila, že je z Havířova,“ uvádí Eva Tomanová, jak se festival pouličního výtvarného umění do Karviné dostal.

„Nikola s některými místními školami spolupracoval již v minulosti, šlo ale o práce v interiérech. Naše ploty dobře zná a sám uznal, že je to skvělá příležitost. Vypadá to super a je skvělé, že děcka jsou tak šikovná. Doufám, že se to bude líbit i dalším lidem ve městě a po tomto pilotním projektu se podaří i navázat i dalšími,“ dodala pak jednatelka majitelů pomalované plotové zdi.

Nová cyklostezka v Havířově, která cyklostezkou není. Po "cyklostezce" jezdí společně s cyklisty i auta.
Deník hledal cyklostezku za dva miliony. Nenašel ani metr

V pátek zde tvořila mládež z karvinské školy U Lesa, gymnázia a Střední školy techniky a služeb. Školy společně vytvořily projekt portrétů různých karvinských osobností, které zde představují v podobě běžícího filmového pásu. „Moc se mi to líbí, koncept, návrhy, přípravu, to vše si vytvořily samy děcka se svými učiteli, skvělý je i ten nápad s filmovou cívkou, kterou k tomu dokonce i vyrobili na Střední škole techniky a služeb,“ pochválil v pátek výtvarný um karvinských škol samotný Nikola Vavrous.

Na plotě tak kolemjdoucí uvidí třeba sportovce, hokejistu Ivo Proroka, tenistu Radka Štěpánka, házenkáře Michala Brůnu či fotbalistu Jana Laštůvku, stejně tak i mnohé osobnosti z uměleckého světa, sbormistryni Permoníku Evu Šajnerovou, herečku Pavlu Tomicovou, frontmana Dogy Romana „Izzyho“ Izaiáše a další.

Líbající se obličeje a portrét herečky a blogerky Marie Doležalové dělala například studentka Střední školy techniky a služeb Elizabeth Raszyk. „Ty obličeje mne napadly v souvislosti s filmovým pásem, protože k filmům přeci patří i romantika. Se street artem jsme se na škole setkali už vloni, to jsme ale malovali na sádrokartony, a moc se mi to zalíbilo. Příště bych možná jen zvolila nějaké volnější téma, aby to mělo ještě větší prostor pro kreativitu,“ řekla poté.

Mládě užovky obojkové, které uzavřelo orlovský Kaufland, krátce po jeho odchytu.
Had v Kauflandu v Orlové se našel. Obchod uzavřela užovka obojková

Obě jsou atletky, a tak si vybraly společný portrét Dany Zátopkové. Malovaly studentky gymnázia Agáta Bazgieorvá a Barbora Walková. „Předlohou nám byl portrét Dany Zátopkové, kompozici, barvy a další, už jsme vymýšlely samy. Nejtěžší bylo udělat samotný obličej a jeho rysy a také stínování i kombinace barev v pozadí,“ shodly se dívky po vytvoření díla.

V sobotu festival pokračuje od 10 do 17 hodin a zvána je i široká veřejnost. Pozvaní umělci do té doby vytvoří kontury obrovského nápisu Karviná, který si pak může každý z příchozích dotvořit a dobarvit. Ti, kdo si troufnou, mohou kus zdi pomalovat po svém, tvořit budou i přítomní umělci a pro zájemce zde poběží i graffiti workshop.

Akci podpořilo i město Karviná. Jak řekl Nikola Vavrous, prostorů a zdí pro výtvarnou tvorbu je tady spousty a také do Česka už ze zahraničí přichází éra, kdy vhodná místa zdobí a zkrášlují umělci svými obřími malbami. Karviná by tak nemusela zůstávat pozadu.

Radnice v Karviné.
V Karviné se rodí trojkoalice