Natáčení probíhalo od středy do soboty. Přestože Zámek je městskou firmou, samotní představitelé vedení havířovské radnice se ptali, zda má městská společnost důvod ke ztrapnění se v televizní show. Zodpovědnost na sebe vzali jednatel Zámku a zastupitel za KSČM David Ondráček a členka dozorčí rady a zastupitelka Darja Tomaniecová (ANO).

Jak Deník zjistil, oba si natáčení užili, když „svou firmu zachraňovali" přímo na place. Například Tomaniecová v pátečním zátěžovém testu vítala hosty skleničkou sektu a později sekundovala personálu při roznášce jídla.

To už měli za sebou několik konfliktů s hostujícím šéfkuchařem Pohlreichem.

S kritikou servírovaného jídla v úvodu návštěvy snad personál zámku počítat musel. Šéf totiž chválí skutečně jen výjimečně. Městem se však už nese historka, podle které kuchyně ve čtvrtek nestačila připravit jídla včas a Ondráček s Tomaniecovou se i s jídlem snažili zastihnout Pohlreicha na vlakovém nádraží, když si chtěl večer odskočit domů.

Právě Tomaniecová Zámek do soutěže přihlásila. „Bylo mi líto, že tak krásnou restauraci navštěvuje málo hostů a proslýchá se, že tady lidem příliš nechutná," řekla členka dozorčí rady společnosti Zámek.

Přinejmenším v pátek při takzvaném zátěžovém testu bylo v zámku narváno. Lidé si mohli rezervovat místa předem. Když přicházeli k zámku, vítala je Tomaniecová skleničkou sektu. Pohlreich mezitím zájemcům podepisoval své kuchařské knížky a ochotně se s nimi fotografoval.

Politici obětavě na place

Hosté Zámku ocenili osobní nasazení městských zastupitelů. Zatímco Ondráček s Tomaniecovou vydatně vypomáhali obsluhujícímu personálu, další zastupitelka za ANO Iveta Palkovská Kočí večer zpestřila svým pěveckým vystoupením.

„Pokud budou večeře na zámku pokaždé takto atraktivní, budou se sem lidé hrnout," hodnotil jeden z hostů.

Lidé si pochvalovali také jídlo servírované v zátěžovém testu. „Musím uznat, že jsem byl v očekávání, jak večer proběhne a ve finále jsem velmi příjemně překvapen. Objednal jsem si zámecký vývar s knedlíčky, nudlemi a zeleninou a jako hlavní chod telecí řízek a šťouchané brambory. Manželka měla řecký talíř a oba jsme byli spokojení," vyjádřil své pocity z netradiční večeře na havířovském zámku ředitel ZŠ F. Hrubína a radní za KSČM Tomáš Ptáček.

„Uvidíme, jak nakonec dopadneme. Pan Pohlreich se podle regulí pořadu ještě musí za několik týdnů vrátit, teprve pak padne konečný verdikt," usmívá se s krčením ramen Darja Tomaniecová.

Dodává, že přesvědčit natáčecí štáb, aby do Havířova přijel, jí nedalo moc práce. „Asi je hodně zaujalo, že jsme městská společnost," míní.

Samotný šéfkuchař Pohlreich průběh natáčení hodnotit nechtěl. „Nesmím se k natáčení pořadu do jeho vysílání vyjadřovat. Nechte se překvapit," řekl.

Podle informací Deníku došlo při natáčení i na probírání politické situace ve městě.

„Když v Havířově někdo uspěje ve volbách, stává se z něj odborník v gastronomii?" divil se šéf, když mu někteří zástupci firmy vysvětlovali, jak se do vedení společnosti dostali.

Peníze ukradl zloděj

Korunu všemu nasadil zloděj, který zámek navštívil několik hodin po Pohlreichově poslední sobotní klapce. Z recepce ukradl tržbu. „Neznámý pachatel odcizil z volně přístupné skříňky v recepci dvě příruční pokladny. V jedné mělo být bezmála 65 tisíc korun, ve druhé svazek klíčů a zhruba 1000 korun," potvrdil Deníku policejní mluvčí Miroslav Kolátek.

Zda se jednalo o tržbu, kterou v pátek večer Zámek vydělal při zátěžovém testu, se redakci zatím ověřit nepodařilo.