Bohumínská městská nemocnice připravila generální zkoušku vyvolávacího a naváděcího systému včetně návštěv jednotlivých pracovišť, aby doladila poslední detaily před spuštěním ostrého provozu.

„Nemocnice oslovila náš Seniorklub Bohumín s nabídkou, aby si lidé z hlavní cílové skupiny ověřili, zda bez problémů zvládnou orientaci v novém prostoru. Ze strany seniorů byl o generální zkoušku obrovský zájem. Dvacet vybraných adeptů jsme přepravili z centra města do ambulantního traktu. Každý z nich obdržel lístek s fiktivní diagnózou a v centrální recepci s příjmem pak podle něj postupoval,“ uvedla radní Bohumína Věra Palková.

Ilustrační snímek.
Při ranní nehodě v Loukách směrem na Český Těšín bourala tři auta

Smyslem testovacího dopoledne bylo zjistit, zda je nový systém pro dříve narozené pacienty srozumitelný a přehledný. „Proto jsme pro seniory připravili na kartičky všechny typy diagnóz a vyšetření. Po vstupu do pavilonu si na dotykové obrazovce kromě druhu ambulance zvolili, zda jde o akutní ošetření, kontrolu, případně odběry. Následně obdrželi pořadové číslo a vyvolávací systém je navedl do konkrétní ordinace,“ popsala akci manažerka akutní ošetřovatelské péče bohumínské nemocnice Romana Vrátná.

Většinu seniorů moderní technika nezaskočila, přesto jim byli po ruce zaměstnanci nemocnice pro případ, že by po příchodu potřebovali asistenci. „Systém mi přijde intuitivní a myslím, že jej pacienti zvládnou. Já oceňuji velké tabule, na kterých se hned objeví číslo klienta i pracoviště. Celá čekárna je velmi prostorná, lidé se tu nebudou mačkat a budou mít dostatek komfortu,“ svěřila se s prvními dojmy Sáša Jurečková (72).

Herec Miloš Nedbal
KVÍZ: Biskup, sir i důchodce. Miloš Nedbal zemřel před 40 lety

Kromě centrální recepce s příjmem bude v novém ambulantním traktu fungovat interní a chirurgická ambulance, pracoviště endoskopických zákroků, expektační pokoj, sádrovna, rentgen a ultrazvuk. Dosud museli pacienti kvůli jednotlivým vyšetřením přecházet mezi jednotlivými budovami. Součástí investice je i nové parkoviště s padesáti místy. V zadní části pavilonu dalo město zhotovit přístřešek pro přistavení sanitních vozů. Stavba začala loni v srpnu a trvala patnáct měsíců.