„Je nám jasné, že město stárne a tito lidé potřebují jiné služby a jiné zacházení než obyvatelé v produktivním věku," uvedla mluvčí Havířova Eva Wojnarová

A co tedy senioři mohou ve volném čase dělat? Nejčastější zábavou jsou návštěvy klubů důchodců či zájmových svazů, nejčastěji těch, které se zaměřují na folklor či tradiční řemesla. Současným trendem pak jsou posilovny pod širým nebem určené právě starším spoluobčanům. V nabídce jsou ale i různé volnočasové aktivity.

„Pořádají se pro ně taneční nebo koncerty a jednou ročně mají starší 65 let koncert zdarma, letos je primátor pozve na Evu a Vaška. Vstupenky jsou na radnici k vyzvednutí od 11. září," prozradila mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Velké oblibě se těší také dotované zájezdy. „Pořádáme dotované rekreační pobyty pro seniory do hor i k moři, je o ně obrovský zájem, poptávka převyšuje nabídku," sdělila Wojnarová.

Pobyty jsou často zaměřené na zdraví seniorů. „Jednou za život mají senioři možnost odjet do lázní na náklady města," dodala mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková.

Zdraví seniorů se věnují i další nabízené služby.

„Město přispívá seniorům starším šedesáti let na plavání nebo saunování v aquacentru či návštěvu solné jeskyně a adventure golfu," vyjmenovala mluvčí Bohumína Lucie Balcarová.

Senior taxi

Oblíbenou a hojně využívanou službou je senior taxi. „Bohumínské seniory vozí senior taxi za 15 korun na předem určená místa. Do nemocnice ve Starém Bohumíně, v centru Bohumína na polikliniku v Čáslavské ulici a také k obvodním lékařům v různých částech Bohumína. Seniory zaveze i do aquacentra v Koperníkově ulici a k radnici na náměstí. Kromě toho jej senioři mohou využít také k návštěvě pošt a hřbitovů," popsala Balcarová.

V Bohumíně mohou senioři využívat taxi od pondělí do pátku od 6 do 14 hodin a musí se objednat s jednodenním předstihem. Taxi mohou využít až osmkrát v měsíci a smí je doprovázet jedna osoba. Z 2300 seniorů nad 70 let službu využilo zatím 550. Radnice na senior taxi doplácí měsíčně 28 tisíc korun.

Senior taxi se osvědčilo také v Karviné, kde funguje od letošního února. V Českém Těšíně tyto služby zajišťuje tamní charita.

Z malých měst a obcí senior taxi nabízí Rychvald, Horní Suchá a Dětmarovice. Věková hranice pro využívání služby se v jednotlivých městech a obcích pohybuje mezi 65 a 70 lety.