Rodiče by neměli dávat dětem do školy tolik peněz, protože je to pak láká k nakupování. Hamburgery, párky v rohlíku a jiné nezdravé věci jsou dnes již běžným sortimentem ve školních bufetech. Přitom dětí trpící obezitou stále přibývá a odborníci zdvihají varovný prst. Hygiena ani krajský úřad však zasáhnout nemohou. „Při kontrolách sledujeme, zda nejsou potraviny zdraví nebezpečné, nebo zda nemůže vzniknout případná infekce. Pokud se nejedná o zakázané potraviny, nemáme kompetence nařizovat, co má či nemá prodejce dětem prodávat,“ řekla pracovnice hygienické stanice Marta Pryczová.

Jen ředitelé škol mohou vznést požadavky a připomínky k tomu, co se na pultech bude žákům nabízet. Krajský úřad zaznamenává rapidní úbytek počtu stravovaných studentů v jídelnách. „Tyto bufety a rychlé občerstvení vytlačují jídelny. Ty se stávají nerentabilní a mnohé kuchyně se ruší a jídelny spojují. Špatná situace je především na středních školách,“ tvrdí pracovnice krajského úřadu Mária Borovská.