Například pan Antonín Lapisz má celkem pochopení.

„Na jednu stranu si říkám, že když OKD rozšíří těžbu, vzchopí se ze svízelné situace a mnozí chlapi nepřijdou o práci," řekl Deníku s tím, že by však rád našel nějaký kompromis, ale tvrdí, že nic nezmůže. Jedna ze starších žen, která se představila jako Eva, zrovna plela zahradu a ochotně prozradila, že v této městské části žije už dlouho a současná situace se mi nelíbí.

„Jenomže to tady jde od desíti k pěti. Podívejte se na ty rozbořené barabizny kolem, které jsou novým útočištěm pochybných jedinců," řekla a dodala, že by možná nebylo zase až tak špatné, kdyby jí společnost OKD vykoupila dům a ona se mohla přestěhovat někam, kde by se cítila víc v bezpečí.

„V této situaci musí jít vazba k milovanému místu stranou. Nejsme už s manželem nejmladší, chceme svůj klid. Ale nový dům bychom si asi postavili rádi," přiznala.

A co na to vedení města? Podle primátora Tomáše Hanzla potřebuje Karvinsko pro lidi práci, a proto je zachování a vznik pracovních míst prioritou.

„Na druhé straně OKD ještě nemá splněny podmínky pro zahájení těžby pod Starým Městem, a to udělat musí, bez toho se nehneme z místa a těžbu jim nedovolíme. Rozumím tomu, že se starousedlíci nechtějí stěhovat a každý takový osud je špatně, ale je také špatně ztratit i jediné pracovní místo," řekl.