Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu v neděli poprvé uzavřeli silnici 1/56 v úseku Ostravice - Bílá.

Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, se nesmí solit, protože vede v blízkosti přehrady s pitnou vodou. V kopcích ale sníh působí často komplikace  - o včerejších nehodách na Frýdecko-Místecku jsme psali zde.

Ostatní komunikace v kraji jsou po nočním sněžení s velkou opatrností sjízdné.

Vyprošťování autobusu ve Starých Hamrech po vytrvalém sněžení, 11. prosince 2022.
Sněžení v MS kraji komplikovalo dopravu, v Beskydech hasiči vytahovali autobusy

Na Bruntálsku jsou s opatrností sjízdné všechny komunikace. Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré, místy se zbytky sněhu. Na silnicích druhé třídy se tvoří sněhové jazyky. Podobná je situace i na Opavsku. Dopravu tam navíc komplikuje i silný vítr. Viditelnost je snížena i sněžením.

Na ostatních místech kraje jsou silnice udržované chemicky většinou mokré, se zbytky sněhu. Na silnicích, kde jejich správci používají inertní posyp, je ujetá vrstva sněhu.

Dopravní situace v Ostravě-Porubě a okolí v neděli dopoledne, 11. prosince 2022.
FOTO: Ostravu o víkendu zasypal sníh. Takto vypadala situace na silnicích

V regionu sněží od sobotního večera. Sníh padal i celou neděli. Silničáři také původně informovali, že na Třinecku je kvůli sněžení kalamita, později ale zprávu opravili. Informoval o tom mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl - více zde. 

Hasiči v Moravskoslezském kraji ve spojení s počasím vyjížděli především k většímu množství nebezpečných stromů a k dopravním nehodám.

V neděli večer evidovali okolo 50 výjezdů. Všechny události se obešly bez zranění a bez větších škod. Hasiči zasahovali například u nehody sypače v Pusté Polomi na Opavsku - více zde.