Podle pravomocného rozsudku v červenci 2013 během rodinné dovolené v Egyptě zabil elektrickým proudem manželku a dceru. Kramný od samého počátku vinu odmítal. Tvrdil, že svým blízkým neublížil. Podle něj zemřeli v důsledku otravy jídlem.

Žádostí o obnovu procesu se Krajský soud v Ostravě začal zabývat vloni v listopadu. Ve středu jsou na pořadu závěrečné řeči. V pátek by měl soud oznámit své rozhodnutí.

Krajský soud začal projednávat žádost Petra Kramného odsouzeného za dvojnásobnou vraždu, o obnovu řízení, 29. listopadu 2022, Ostrava.
VIDEO: Kramný změnil vizáž. Takto u soudu v Ostravě žádal o obnovu procesu

Během dosavadního jednání znalci obhajoby zpochybnili, že by smrt nastala v důsledku zásahu elektrickým proudem. Obhájkyně Kramného mimo jiné poukázala na údajně pochybnosti a nesrovnalosti týkající se posudků a nakládání s důkazy. „Elektrický proud nevstoupil do těl zemřelých," řekla.

Šalamoun

K případu se již vyjádřil Spolek Šalamoun, který případ dlouhodobě sleduje. Podle něho je jediným možným řešením obnova procesu. Současně poukázal na to, že v souvislosti s kauzou Kramný byli v jiném procesu za nepravdivý znalecký posudek pravomocně odsouzeni dva znalci obhajoby – lékaři Radek Matlach a Igor Fargaš.

Petr Kramný u Krajského soudu v Ostravě. 1. prosince 2022.
Sledovaný proces v Ostravě pokračuje: Pohublý Kramný se vrátil do Egypta

„Rozhodnutí senátu bude mimořádně obtížné, protože přiznat, že v demokratickém právním státě byl někdo odsouzen na základě zfalšovaných důkazů k výjimečnému trestu odnětí svobody, a souběžně došlo k nezvratnému poškození lidských a profesních kvalit dvou bezúhonných lékařů, bude zcela unikátní,“ uvedli v písemném vyjádření zástupci Spolku Šalamoun.

Žádost

Žádost o obnovu řízení na základě novely trestního řádu řeší jiný senát než ten, který Kramného uznal vinným z vraždy manželky a dcery. I kdyby ale Kramný uspěl, zcela vyhráno nemá. Celý proces má totiž dvě fáze.

Krajský soud začal projednávat žádost Petra Kramného odsouzeného za dvojnásobnou vraždu, o obnovu řízení, 29. listopadu 2022, Ostrava.
Pravda, či lež? Poslechněte si autentický telefonát Kramného z Egypta

V té první soud rozhoduje o povolení, či zamítnutí obnovy procesu. Pokud dospěje k závěru, že jsou dány důvody pro obnovu řízení, nastává druhá fáze. Tu jasně definuje novela trestního řádu s tím, že nové hlavní líčení povede senát, který původně Kramného odsoudil.