„V tomto oboru se dá mluvit doslova a do písmene o megaúspěchu. Tak vynikající umístění je dokonce prvním vhistorii školy,“ řekl učitel odborných předmětů školy Jaroslav Paululik, který Košťála na soutěž připravoval.

Dvacetiletý student se musel nejdříve prokousat kvalifikací. Postup si zajistil vprosinci díky druhému místu z regionálního klání vOstravě. Na výstavišti vBrně ho ve čtvrtek 29. března čekal souboj sdalšími 31 kuchaři. Po patnácti zástupcích měly Čechy a Morava, dva doplnilo Slovensko. Havířovský student prokázal, že vařit umí opravdu na vysoké úrovni. Lepší byl pouze jeden startující zPoličky.

Témata byla dána předem. Kuchaři měli za úkol připravit 4 porce moderního českého pokrmu spřílohou, a to včasovém limitu 45 minut. „Přichystal jsem závitek vepřové pečeně plněný kapustou a anglickou slaninou, tomatovo-smetanovou omáčku, kroupovník a restovanou zeleninu,“ přiblížil soutěžní pokrm David Košťál, který byl se svým vystoupením nadmíru spokojen. Druhým místem přepsal historii školy. Doposud se totiž student zVOŠ umístil v této nejprestižnější gastronomické soutěži mladých kuchařů nejlépe na 9. místě.