„Nikdo si přece nevezme na svědomí, že někdo přijde o život kvůli tomu, že záchranáři nedojedou na místo včas, protože musí kličkovat mezi zaparkovanými auty, případně se k pacientovi nedostanou vůbec. Lidský život má pro nás jednoznačnou prioritu," uvedl velitel městské policie Roman Galia. Zároveň dodal, že ještě před několika dny dávali strážníci špatně parkujícím vozům lístečky za stěrač a snažili se s nimi domluvit.

Strážníci zpřísnili po nedávné únorové akci, kdy na sídliště vjeli profesionální hasiči se svými zásahovými vozy. Jak Deník informoval, kontrolovali tak průjezdnost.

„Nejen hasiči, ale i sanitky či popelářské vozy mají na stísněných sídlištích mnoha měst v Moravskoslezském kraji problémy dojet včas k požáru, technické pomoci, ohroženému pacientovi, protože pohodlní řidiči vědomě parkují tam, kde nemají. Hasiči proto apelují na řidiče, aby zaparkovali pouze tam, kde nebudou překážet, i za cenu těch několika kroků od domu navíc," doplnil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Jenže, každá mince má dvě strany. Sídliště V. etapa původně navržené tak, aby se zde vešlo co nejvíce horníků a jejich rodin pro tehdy ještě plně činné šachty je přeplněné. Někdejší projektanti navíc nemysleli na to, že by lidé měli někdy v budoucnu tolik vozů. A pro místní je nalezení parkovacího místa mnohdy doslova nesplnitelné.

Vedení orlovské radnice říká, že se problém snaží řešit. „Snažilo se o to i každé vedení před námi. Jenže, paradoxně mnohdy tyto snahy skončily na rozhodnutí tamních obyvatel. Ti například nesouhlasili ani s vybudováním parkovacího objektu a dokonce proti tomu sepsali i petici," řekl starosta Orlové Tomáš Kuča.

I další snahu města o vybudování alespoň několika parkovacích míst pak potkal podobný osud. „Zamítavé stanovisko k budování parkovacích míst nám přišlo také z bytového družstva Orlovan, a to na základě vyjádření nájemců," podotkl starosta.

Jak již Deník informoval, město zde přeci jen „zabojovalo" a v ulici Karla Dvořáčka, před domy 1224 až 1227, vznikne 28 kolmých parkovacích stání.

To ale problém rozhodně nevyřeší. Vedení orlovské radnice tak chce v této oblasti navázat užší spolupráci také s bytovými družstvy, kterým mnohé tamní domy patří.