Silniční síť Gutu mapovali žáci druhých a třetích ročníků karvinské školy prostřednictvím speciální mobilní aplikace.

„Studenti zpracovávali za pomoci satelitních snímků takzvaná bílá místa, která na komerčních mapách působí jako opuštěná. Ve skutečnosti jsou však osídlená lidmi,“ přiblížila počínání žáků zástupkyně ředitele gymnázia Monika Brzá.
Nad rozpoznáváním objektů v satelitních snímcích přitom studenti strávili mnoho hodin. A to nejen ve škole, ale i mimo ni.

Není silnice jako silnice

„Území, které nám bylo zadáno, jsme mapovali pomocí aplikace MapSwipe v mobilních telefonech. Takže jsme mohli pracovat kdekoliv,“ vysvětlil student Martin Neumann, podle kterého bylo nejobtížnější rozpoznat některé typy objektů. Například odlišit řeku od silnice či les od zahrady.

„My jako studenti nemáme možnost se do Afriky vydat pomáhat osobně, proto nás těší, že jsme dobré věci mohli posloužit touto cestou,“ dodal Neumann.

Zimbabwe, stát na jihu Afriky, je pro neziskové humanitární organizace v čele s Lékaři bez hranic a Červeným křížem prozatím blíže neprozkoumanou oblastí, ve které se pracovníci velmi složitě orientují. Výsledky práce studentů na zaznamenávání tamní silniční sítě jim proto v mnohém pomohou.

„My se pohybujeme často v oblastech, kde mapy nejsou. A bez map nejsme schopni plánovat logistiku našich aktivit, nejsme schopni dělat epidemiologické analýzy. K tomu všemu nám mapy velice zásadně pomáhají,“ vysvětlil před časem médiím zástupce pražské kanceláře Lékařů bez hranic Jan Böhm s tím, že studentům se společně podařilo zmapovat oblast o rozloze zhruba poloviny Česka.

„To je úžasný výsledek,“ pochválil žáky Böhm.

Do projektu Evropského parlamentu Mapuj a pomoz lidem se zapojilo 1500 žáků ze škol napříč celou republikou. Karvinští gymnazisté však byli nejúspěšnější a nejaktivnějších 24 z nich se za odměnu podívá příští rok v březnu do Štrasburku.

Téměř 100 let starý dům dostane v příštím roce novou fasádu 
a promění se i jeho okolí.
Prvorepublikový dům u autobusového stanoviště získá novou fasádu i okolí