Ligová fotbalová asociace, která v Česku řídí profesionální soutěže, tedy první a druhou ligu, při rozhodování o středeční dohrávce zatím následovala většinu sportovních svazů včetně Fotbalové asociace ČR. Ta rovněž zatím rozhodla o pokračování nižších soutěží včetně mládežnických bez diváků. Do stanoveného počtu 100 lidí spadají všichni na stadionu včetně hráčů, rozhodčích a členů realizačních týmů. Odpovědnost za dodržení vládou určené kvóty bude mít pořadatelský klub.

Tepličtí na svém webu oznámili, že na zápas s Libercem nebudou vpuštěni ani novináři. "Účastníky utkání budou hráči, realizační týmy, rozhodčí, delegáti a nejužší organizační zajištění zápasu," uvedl klub s tím, že fanoušci dostanou zpět vstupné.

Ministr školství Robert Plaga
Žáci a studenti kvůli koronaviru zůstávají doma, ministr školství o tom nevěděl

Ve fotbalové lize zbývá vedle duelu v Teplicích odehrát šest kol základní části a následná pětikolová nadstavba. Soutěž vede obhájce titulu Slavia Praha o osm bodů před druhou Plzní.

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkČervenobílí se vyslovili pro přerušení ligy. "Respektuji a podporuji rozhodnutí vlády ČR, správná cesta. Jednoznačně podporuji přerušení ligy například do 2.4. stejně jako v Itálii. Ze zdravotních a bezpečnostních důvodů, životy a zdraví nad sport a zábavu. A to i hráčů a organizátorů. Fotbal bez diváků je navíc nesmysl," uvedl na twitteru předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Viktoria Plzeň pozastavila prodej vstupenek na víkendové venkovní utkání na Spartě a následný domácí zápas s Mladou Boleslaví, podobně reagovali například i červenobílí.

"Klub řeší, jak případně zorganizovat zápas s Plzní se 100 lidmi na stadionu. Jako pořadatel zápasu budeme mít hlavní odpovědnost, a proto bychom chtěli mít hlavní slovo při určování počtů lidí. Kvóty by se měly co nejméně dotknout obou hráčských kádrů a realizačních týmů," uvedl na twitteru tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík. "Pokud by se skutečně hrálo v takovém aranžmá, určitě bychom nemohli mít na stadionu zástupce médií. Kromě O2 TV Sport, se kterou jsme počty začali řešit," dodal.

Pražský protest za obranu demokracie
Přerušení Štafety. Milion chvilek pro demokracii pozastavil demonstrace

FAČR zrušila slavnostní vyhlášení ankety Fotbalista roku 2019, které se mělo v Praze uskutečnit 22. března. Vítězové jednotlivých kategorií budou podle tiskového mluvčího Michala Jurmana oznámeni jiným, skromnějším způsobem.

"Soutěžní utkání, která řídí FAČR a krajské a okresní svazy, proběhnou dle předem domluveného programu. Pořadatelé, tedy domácí klub, ručí za to, že se na soutěžní utkání nedostane více než 100 osob," uvedl v nahrávce pro média Jurman.

Program české reprezentace zatím zůstává podle plánu. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého mají na konci března odletět do Spojených států amerických, kde v rámci přípravy na letní evropský šampionát odehrají zápasy s Mexikem a Hondurasem.

Osud hokejových soutěží řízených českým svazem je nejasný

Osud dalšího pokračování soutěží řízených Českým hokejem včetně dnešních zápasů extraligy i první ligy je nejasný. Prezident ČSLH Tomáš Král po dnešním jednání s vedením soutěží oznámil, že soutěže budou pokračovat podle rozpisu s maximální návštěvou do 100 diváků. Během tiskové konference se ale objevily neoficiální informace z ministerstva vnitra, podle nichž počet osob zahrnuje všechny účastníky akce včetně hráčů. Čeká se proto na další rozhodnutí.

"Dostali jsme zprávu, že na ministerstvu vnitra se diskutuje o tom, jestli by do té stovky lidí neměli být zahrnuti všichni. Pokud dostaneme oficiální rozhodnutí, že se do toho počítají všichni, tak hokej v tuto chvíli skončil," řekl Král.

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
Otázky a odpovědi k opatření ohledně koronaviru: Mohu do kina? Do hospody?

"Musíme vyčkat, co přijde oficiálně, protože oficiální místa na to určitě musí reagovat," řekl novinářům šéf extraligy Josef Řezníček. "Je otázka, zda to kluby v předkole budou případně schopné odehrát v souladu s tím upřesňujícím rozhodnutím. Pokud ho tedy dostaneme oficiálně," doplnil Řezníček s ohledem na osud nejbližších plánovaných utkání.

Hranice sta osob je totiž hraniční. "Dvacet hráčů na každý klub, trenéři, maséři a další lidé kolem týmu, box časoměřičů, čtyři rozhodčí, statistici, ledaři, zdravotní a pořadatelská služba, televize… K té stovce se určitě budeme v součtu dostávat," vypočítal Řezníček.

Připustil také, že lze jen sotva nějak zásadně omezit počet lidí, jichž se hokejový zápas bezprostředně týká. "Zredukovat může klub akorát tak počet lidí z pořadatelské služby. Když tam nebudou diváci, tak netřeba hlídat hlediště. To je asi tak jediná věc," konstatoval Řezníček.

Podle původních informací se přitom zástupci obou nejvyšších soutěží rozhodli, že by se mělo odehrát minimálně předkolo a o dalším postupu budou jednat na svazu představitelé extraligy i první ligy ve středu. "Do tohoto čísla (100) se nepočítají ti, co zajišťují zápas, zaměstnanci hal, netýká se to ani televize a akreditovaných novinářů. Jsou to lidi, kteří tam jdou do práce nebo tam plní svoje pracovní povinnosti," řekl Král.

"Vyplývá to i z odůvodnění opatření, kde se píše, že předmětem opatření je zákaz pořádání hromadných akcí s předpokládanou návštěvností nad sto osob. My se tím zcela řídíme. Koresponduje to i s tím, co bylo opakovaně řečeno předsedou vlády (Andrejem Babišem), který řekl, že se sportovní zápasy mohou hrát a přenášet v televizi a lidé se na to mohou doma dívat," prohlásil Král.

Ministr školství Robert Plaga
Žáci a studenti kvůli koronaviru zůstávají doma, ministr školství o tom nevěděl

Nejasný tak prozatím zůstává osud dnešních duelů. V extralize se mají hrát zápasy druhého předkola extraligy mezi Olomoucí a Zlínem a Hradcem Králové a Karlovými Vary. V první lize se hrají druhé duely předkola Poruba - Jihlava a Slavia - Třebíč.

Krajním opatřením může být i případné ukončení soutěží. "I to by samozřejmě podléhalo shodě většiny klubů. Má to teď nějakou posloupnost. Je třeba zaujmout stanovisko k dnešku, což jsou dva zápasy předkola extraligy a první ligy. Zítra se sejdou obě skupiny za první ligu i extraligu a bude se řešit, co dál. Ve čtvrtek je pak výkonný výbor," nastínil Řezníček.

Zástupci českého hokeje na mimořádném jednání reagovali na to, že stát kvůli epidemii koronaviru zakázal do odvolání veškeré sportovní akce s účastí přesahující sto osob. Opatření vstoupí v platnost dnes v 18 hodin.

Basketbalové i volejbalové soutěže se budou hrát bez diváků 

České nejvyšší basketbalové soutěže mužů a žen se budou hrát bez diváků. K podobnému opatření po zákazu vlády pořádat kvůli epidemii koronaviru sportovní akce s účastí přes sto osob sáhl i volejbalový svaz, který ale pro diváky uzavřel zápasy všech soutěží.

"Je to nepopulární rozhodnutí pro fanoušky i pro kluby, ale v tuto chvíli nemáme jinou možnost. Naším cílem je, aby se soutěže po sportovní stránce řádně dohrály," uvedl v tiskové zprávě basketbalové federace sportovní ředitel obou nejvyšších soutěží Zdeněk Ringsmuth.

Basketbalistky USK Praha.
Basketbalistky USK diváci neuvidí, od Itálie neodletí

"Všechny soutěže budou probíhat bez účasti diváků či jiné veřejnosti. V soutěžích je nutné zajistit časovou návaznost tak, aby nedošlo k souběhu utkání více než 4 družstev na jednom sportovišti," přidal v prohlášení volejbalový svaz s tím, že na neurčito odložil všechny mládežnické turnaje se čtyřmi a více účastníky.

V basketbalových ligách se opatření dotkne probíhajících nadstavbových částí. V mužské volejbalové lize je ještě na programu závěrečné kolo základní fáze, po němž budou následovat osmifinále a čtvrtfinále. V ženské lize odstartují čtvrtfinálové série v pondělí.

"V tuto chvíli nemáme informaci, jak dlouho bude opatření trvat. Navíc na termínovou listinu nejvyšších soutěží jsou navázány i nižší soutěže a hlavně pak přípravy národních týmů. Což zejména v případě mužské reprezentace a přípravy na olympijskou kvalifikaci nelze měnit," vysvětlil Ringsmuth, že basketbal ani na chvíli neuvažoval o odložení zápasů.

Kontrola pasažérů v Miláně
Rakousko zakázalo Italům vstup do země. Španělsko zrušilo lety do Itálie

Basketbalová federace navíc řeší problémy v nižších soutěžích, protože řada klubů hraje zápasy ve školách, které bezpečnostní rada uzavřela. "Zatím čekáme, až školy dostanou jednotnou informaci. V tuto chvíli nevíme, zda se v tělocvičnách bude moct hrát. Jakmile tuto informaci dostaneme, rozhodneme o dalším vývoji v nižších a mládežnických soutěžích," uvedl předseda sportovně technické komise Martin Jakeš.

Házenkářský svaz k úplnému uzavření zápasů nesáhl. Pořadatelský klub je povinen zajistit, aby na utkání dorazilo maximálně 100 osob, jak ukládá vládní nařízení.

"V tomto počtu jsou zahrnuti hráči/hráčky a členové realizačních týmů nastupující k utkání, rozhodčí, delegáti/delegátky, pořadatelská a zdravotní služba, zástupci médií (v případě televizních utkání i pracovníci televize), zástupci svazu a všechny ostatní osoby přítomné v prostoru sportovního zařízení," uvedl v prohlášení svazový prezident Jaroslav Chvalný.

"Kluby zodpovídají za to, že nikdo z účastníků není osobou, na kterou se vztahuje nařízení o karanténě, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek 6. března," dodal Chvalný. V karanténě mají být osoby, které se vrátily z rizikových oblastí v zahraničí.

Zákaz akcí ruší běžecké závody, zřejmě i půlmaraton v Praze 

Zákaz sportovních akcí nad 100 lidí dopadl i na běžecké závody. Akce naplánované na nadcházející víkend se neuskuteční. Stejně zřejmě dopadne Pražský půlmaraton, na který se 28. března chystá více než deset tisíc účastníků s výrazným podílem zahraničních běžců. Podrobné informace o jeho osudu zveřejní pořadatel do středy.

"Dnešní ráno pro nás není jednoduché. Trénovali jste poctivě, těšili se na krásný závod a my se jej pro vás snažili připravit. Respektujeme rozhodnutí Vlády ČR o zákazu akcí nad 100 účastníků a děkujeme, že se snaží dostat situaci pod kontrolu," uvedl dnes na facebookovém profilu RunCzech ředitel závodu Václav Skřivánek.

Požádal běžce o strpení. "Další informace k 22. ročníku Sportisimo Prague Half Marathon 2020 přineseme nejpozději ve středu 11.3. v 16:00. Děkuji kolegům, dobrovolníkům a všem zapojeným do závodu, že jej chtěli připravit a hledají nejlepší možné řešení," doplnil.

Malování čerta na zeď? Na sport se řítí obří krize

V sobotu měl v Českých Budějovicích začít populární seriál běhů pro veřejnost Run Tour, ale jeho úvodní závod byl zrušen. "V tuto chvíli řešíme, jaký další postup v této situaci zvolíme. Je několik variant, které máme připraveny, a všechny nyní pečlivě zvažujeme. O dalším postupu vás budeme včas informovat," uvedl pořadatel na oficiálních stránkách.

Nepoběží se ani tradiční závod na 10 kilometrů v Pečkách, kterého se loni zúčastnila zhruba tisícovka běžců. "Zda-li se tento ročník přeloží na jiný termín (možná 28. října), nebo bude úplně zrušen, to se teprve rozhodneme. Jak budeme postupovat s již uhrazeným startovným, taktéž," uvedl za pořadatele Petr Lhota.

Epidemie koronaviru si vynutila odklad běžeckých závodů i v zahraničí. Maratony v Barceloně a Paříži se místo jarního termínu uskuteční na podzim. Na podzim bylo přeloženo také mistrovství světa v půlmaratonu v polské Gdyni, jehož součástí měl být 29. března i veřejný závod pro více než 25 tisíc běžců.

Když bude situace příznivá, tenisový turnaj WTA v Praze bude 

Pokud bude situace příznivá, pražský ženský tenisový turnaj okruhu WTA by se měl uskutečnit podle plánu. Akce J&T Banka Prague Open s dotací 275 tisíc eur je na programu až za více než měsíc, v termínu od 27. dubna do 2. května.

"Pokud bude situace kolem vývoje koronaviru příznivá, tak náš zájem je turnaj organizovat," řekl ČTK mluvčí turnaje Karel Tejkal. "Budeme ale samozřejmě na prvním místě následovat kroky a rozhodnutí státní správy a sekundárně doporučení vedení WTA Tour jako organizátora turnajů," konstatoval Tejkal.

Turnaj se sice má konat relativně za dlouho, přesto musí mít pořadatelé brzy jasno, jak s akcí naloží. "Jsme na hranici, kdy by mělo padnout rozhodnutí, jestli bude turnaj s diváky, nebo bez nich, jestli máme začít stavět tribuny a další věci," uvedl Tejkal. Loni areálem prošlo od kvalifikace po finále patnáct tisíc fanoušků.

Předseda vlády Andrej Babiš (vpravo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili 10. března 2020 v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci v souvislosti s výskytem koronaviru
Česko zakázalo kvůli koronaviru akce nad sto lidí. Školy zůstanou zavřené

Turnaj je součástí okruhu WTA v kategorii International od roku 2015 a bývá doménou domácích hráček. První vítězkou se stala Karolína Plíšková, v roce 2016 uspěla Lucie Šafářová a předloni zde kralovala Petra Kvitová. Vloni byla ve finále Karolína Muchová a v roce 2017 hrála o titul Kristýna Plíšková.

I letos se dá čekat, že má většina českých hráček antukový turnaj na dvorcích Sparty ve Stromovce v plánu. Uzávěrka přihlášek je koncem března.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník