Výzvou adresovanou českým zákonodárcům reagují zástupci samospráv na zrušení tzv. bezdoplatkových zón, jejichž vyhlášením mohla města ovlivnit, kdo se stane jejich občanem v případě, že tento je plně závislý na formách podpory státu. Jinými slovy, aby byla zajištěna motivace pro takovéto osoby, nově přicházející do obce, dodržovat zákony a pravidla soužití.

V pekárně. Ilustrační foto.
Zdražování na všech frontách: Zdražily i malé pekárny v regionu

„Rozhodli jsme se obrátit na zákonodárce hned v den svolání první schůze nové poslanecké sněmovny. Chceme, aby s touto problematikou zabývali, aby nám pomohli a hlavně, aby v tom nenechali občany, kteří bydlí v lokalitě, která je problémová a oni trpí hlukem a dalšími patologickými jevy jen proto, že tam někdo koupil dům a nastěhoval do něj problémové lidi,“ vysvětlil starosta Orlové Miroslav Chlubna.
Dodal, že zrušením bezdoplatkových zón ztratila města a obce možnost, jak těmto záležitostem předcházet a zabránit.

Rozhoduje ten, kdo o problematice nic neví

Karvinský primátor Jan Wolf, který je rovněž podepsán pod zmíněnou výzvou, na pondělním setkání se zástupci médií, že bezdoplatkové zóny pro města znamenaly především to, aby ustálila počet migrujících směrem do měst a mohla bránit tomu, že se z jiných částí České republiky, případně ze Slovenska, sestěhovávali sociálně slabí a hlavně nepřizpůsobiví lidé.

„Je pro mě obrovským zklamáním, že nějaká senátorka z Prahy 10 a ústavní soudce, který si vůbec nic nezjistí o tom, jak tyto věci ve městech fungují, šmahem zruší něco, co tady během dvou let, podle nás dobře fungovalo,“ řekl Wolf.

V Bohumíně skončí tři bezdoplatkové zóny.
Ústavní soud zrušil bezdoplatkové zóny, v Bohumíně skončí hned tři

Dodal, že je pro něj nepochopitelné, že o takových to záležitostech rozhodují lidé, kteří o této problematice nic nevědí. „Nemají proto představu, co zažívají lidé, kteří si například v Karviné koupili byty, opravili, vychovávají řádně své děti a vedle nich se přes překupníky nastěhují lidé, kteří si ničeho neváží, jsou hluční, a třeba i agresivní. Takto pak udělají ze života v takovém domě peklo,“ tvrdí karvinský primátor, jenž je dlouhodobě kritikem podivně cílené státní podpory sociálně slabých. V praxi jsou totiž tyto dávky zneužívány a končí v kapsách majitelů bytů, kde lidé pobírající dávky bydlí. „Já tomu otevřeně říkám obchod s chudobou,“ netají Jan Wolf.

„Chceme alternativu a více peněz“

Signatáři výzvy českým zákonodárcům mimo jiné požadují řešit plnohodnotné alternativy za zrušený statut bezdoplatkových zón, které v době své platnosti stabilizovaly sociální situaci v zasažených částech města. Navrhují také navýšení přepočítacího koeficientu, podle kterého je přidělován výnos sdílených daní v rámci zákona o rozpočtovém určení daní na hodnotu 1,2 a zvýšit tak o 20 procent příděl z rozpočtového určení daní pro strukturálně postižené obce. Ty totiž vydávají nadprůměrné prostředky na sociální práci a městkou policii.

Například Karviná i Orlová mají daleko více strážníků než města obdobné velikosti, kde problémy tohoto typu nemají. „Roční náklady na fungování městské policie v Karviné je 70 milionů korun. Kdyby nám stačila třeba polovina strážníků, ušetřené peníze by se daly využít na spoustu investic,“ vysvětluje karvinský primátor.