Právě v těchto dnech zde naplno zahájili svoji práci archeologové, kteří už před několika týdny našli v prvních výkopech střepy nádob ze 17. až 18. století a základy domu pocházející pravděpodobně z doby před zhruba 80 až 100 lety. Čekalo se na lepší klimatické podmínky, aby průzkum mohl pokračovat bez omezení.

„Hledáme zároveň brigádníky pro výkopové práce, kteří by se s námi na výzkumu chtěli podílet. Už jsme to avizovali, zatím se nám ale příliš zájemců neozvalo. Informace získají lidé například v zázemí stavby v kině Vesmír, kam umístíme letáčky s kontaktním telefonem," říká vedoucí archeologické skupiny Barbara Marethová.

Čtěte také: Historický dům prokoukne. Snad…

Práce na budování nového centra města jinak plynule pokračují. „Stavební firma odstranila vrstvu betonu a odkryla další vrstvy povrchu tak, aby se mohli pustit do práce archeologové. Souběžně se pracuje na Náměstí 28. října i na druhé straně úřadu, tedy v místě parkoviště na ulici Osvobození," řekla včera Deníku mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

„S archeology pracujeme podle dohody v součinnosti, zatímco oni pokračují ve svých výzkumech, my pracujeme bez omezení na jiných místech," potvrdil Deníku hlavní stavbyvedoucí Pavel Willerth.

Čtěte také: Potvrzeno: Karviná koupí chátrající domy na Masarykově náměstí

Každá taková stavba skrývá i nečekaná „překvapení". Pro stavbaře to byly v některých místech mnohem silnější vrstvy betonu, než čekali. „Po odkrytí vrchní asfaltové vrstvy jsme očekávali betonové vrstvy okolo deseti centimetrů, v některých místech to ale byla vrstva okolo třiceti až čtyřiceti centimetrů.

Bylo s tím více práce, ale poradili jsme si a harmonogram prací to nenarušilo," dodal dále hlavní stavbyvedoucí.

Deník akci nadále sleduje. V nejbližších týdnech by mohly být známy i první oficiální výsledky archeologických nálezů, čtenáře budeme informovat.