Nemocnice se má v blízkém budoucnu specializovat na tzv. následnou lůžkovou péči – tedy zejména obory pro lidi staršího věku a dlouhodobě nemocné. Provoz lůžkové interny přejde do Karviné, do konce roku se to týká také lůžkového oddělení chirurgie, ortopedie a ARO.

Nemocnice Karviná-Ráj.
Optimalizace krajských nemocnic, stěhují se lůžka, posiluje LDN

To je součástí optimalizace, kterou kraj provádí napříč ve všech svých nemocnicích v regionu. Minulý týden dané změny schválili krajští zastupitelé. „Je to dáno personálním stavem nemocnic i demografickým vývojem, obyvatelstvo regionu stárne i odchází jinam, a když to řeknu velmi jednoduše, na některá lůžka dnes v nemocnicích schází pacienti. V okrese Karviná je navíc velmi vysoká koncentrace nemocnic, ke změnám ale dochází i všude jinde v kraji. To, že bude muset dojít k celkové optimalizaci se vědělo již roky dopředu,“ uvedl pro Deník krajský zdravotní rada Martin Gebauer.

Lékaři z orlovské nemocnice vystoupili v pondělí i na tamním zastupitelstvu. „Lékařům i dalšímu personálu nejvíce vadí, že jsme se o změnách dozvěděli nejdříve z médií. Hovořilo se o nich již dříve, oficiální informace jsme se ale vyslechli až tento týden,“ řekla ve čtvrtek Deníku jedna z orlovských lékařek a zástupkyně tamních odborů Lenka Oparjuková. Dodala, že například tým zmíněné interny není vůbec přesvědčen o tom, že chce do Karviné odejít. A mnozí již řekli, že za takového stavu si najdou práci jinde.

„Požádali jsme o vysvětlení hejtmana kraje i krajského zdravotního radu,v co možná nejbližším termínu svoláme mimořádné zastupitelstvo, pochopitelně je to pro nás velmi důležitá otázka,“ řekl starosta Orlové Tomáš Kuča.

Vedení nemocnice ale rozhodně říká, že uzavření špitálu v Orlové určitě nikdo neplánuje. „Zůstane zachována ambulantní péče, mimo provoz ambulancí bude pro náhlé případy zachována interní i chirurgická péče, pokud bude potřebná hospitalizace, bude pacient převezen do Karviné,“ popsal model dalšího fungování ředitel Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj, pod kterou Orlová rovněž spadá, Jiří Matěj.

Kraj v těchto dnech podle svých slov jedná s lékaři, aby optimalizace proběhla co nejlépe. Jisté už například je, že počet lůžek Léčebny dlouhodobě nemocných vzroste v Orlové ze současných 75 na 150.

V Orlové se v těchto dnech na několika místech podepisují petiční archy za záchranu nemocnice, na středu 27. června je svolána i demonstrace, sraz účastníků je v 16 hodin na prostranství u Úřadu práce.

Ilustrační foto.
Lidé: nové jízdní řády nám jen komplikují život