Nezdravé hamburgery, párky v rohlíku a jiné lákavé pochutiny jsou dnes již běžným sortimentem a stravováním ve školních bufetech. Přitom dětí trpících obezitou stále přibývá a odborníci zdvihají varovný prst. Hygiena ani krajský úřad však zasáhnout nemohou.

„Při prováděných kontrolách sledujeme, zda nejsou potraviny zdraví nebezpečné, nebo zda nemůže vzniknout případná infekce. Pokud se nejedná o zakázané potraviny, nemáme kompetence nařizovat, co má či nemá prodejce dětem prodávat,“ řekla pracovnice hygienické stanice Marta Pryczczová.
Jen ředitelé škol mohou vznést požadavky a připomínky k tomu, co je na pultě žákům nabízeno. Bohužel stalo se také trendem, že mnohým rodičům tento nový systém velice vyhovuje a dětem dávají do školy poměrně dost peněz na zakoupení různého jídla a pamlsků. Je to jednodušší než připravovat výživné svačiny doma.

Krajský úřad zaznamenává rapidní úbytek počtu stravovaných studentů v jídelnách. „Je to velký problém. Veškeré tyto bufety a rychlá občerstvení vytlačují jídelny. Ty se stávají nerentabilní a mnohé kuchyně se ruší a jídelny spojují. Špatná situace je především na středních školách, jelikož rodiče sice dítěti dají peníze na zakoupení stravenek, ale už nezkontrolují, zda peníze byly použity na zakoupení obědů v zařízení,“ řekla pracovnice krajského úřadu Mária Borovská.