Městská policie v Havířově, která má jeden z nejpočetnějších sborů v zemi, dokončila druhou etapu modernizace radiové sítě. Celá síť byla převedena z analogového provozu na digitální. Ten umožňuje více funkcí a ztěžuje odposlech pomocí dnes již běžně dostupných zařízení.

„Původní systém byl už notně zastaralý a umožňoval odposlech, což sice není nic nelegálního, ale nový zákon na ochranu osobních údajů ukládá, že data lidí, které my přes vysílačky přenášíme, nesmí být zveřejňována. Proto jsme museli udělat taková opatření, aby ten systém byl uzavřený. Radiostanic máme přes 50, k tomu jsou ještě vozidlové a základnové a převaděče. Celkem se investice do modernizace pohybuje okolo 1,5 milionu korun," informoval ředitel městské policie Bohuslav Muras.

Novinkou je nepřetržité sledování pohybu všech vysílaček. Zatímco dosud byly pomocí satelitního sytému GPS monitorovány jen služební vozidla, nyní jsou takto sledovány i osobní ruční radiostanice.

„Tímto způsobem je zajištěno sledování aktuální pozice pěších hlídek, ale současně můžeme i zpětně dohledat trasu, po které se konkrétní strážník pohyboval. Můžeme tak kontrolovat, zda plnil úkoly, které měl a současně nás to i chrání před stížnostmi, kdy lidé tvrdí, že se některým lokalitám nevěnujeme," vysvětlil velitel Pavel Zuziak.

Nové vysílačky mají tísňové tlačítko, které mohou strážníci použít v nouzi, kdy potřebují přivolat pomoc. Právě díky GPS dispečeři vidí aktuální pozici a mohou tam vyslat posily.