Ty by měly chránit jejich zdraví nejen proti případným střelným zbraním. „Pořídili jsme si je především jako ochranu proti chladným zbraním, tedy nožům, protože vesty splňují i tyto předpoklady. Ty dnešní se vůbec nedají srovnávat s vestami, které jsme měli před lety. Současné vesty jsou několikanásobně lehčí, váží jen 2,6 kilogramu, navíc i daleko lépe chrání boční části těla," popisuje velitel orlovské městské policie Roman Galia.

„Počet trestných činů sice podle statistik klesá, ale agresivita pachatelů v některých případech stoupá. Jedná se nejen o drogově závislé či opilé lidi. Mezi povinnosti strážníků patří také předvádění osob. A také tady například nikdy nevíme, jak bude takový člověk reagovat," doplnil.

Nůž v ruce zkrvaveného člověka orlovští strážníci naposledy viděli při jednom z bytových zákroků. Tam ale vyšlo najevo, že krev byla jeho a muž sám měl tendence ubližovat ne okolí, ale sobě.

Neprůstřelné vesty patří již roky do výbavy také strážníků v Karviné. „Při mnohých zákrocích strážníci skutečně nevědí, co je pak může čekat. Jedou k rušení nočního klidu, pak ale mohou narazit na opilého a agresivního člověka, který neváhá zaútočit," říká zástupce ředitele karvinské městské policie Václav Ožana.

Ten zároveň dodává jednu důležitou věc. Mnozí lidé se domnívají, že trestného činu útoku se zbraní se dopustí jen při užití střelných či chladných zbraní. Zákon ale říká, že jako útok se zbraní se bere i hospodské hození či úder židlí nebo popelníkem a všemi dalšími předměty, které útok na lidské tělo činí důraznější.

A zkušenosti se zbraněmi z nedávné doby? Naštěstí jen lehké poranění zad utrpěl nedávno karvinský strážník v okolí autobusové zastávky, kde neznámý psychopat střílel po lidech čekajících na autobus i po strážnících zřejmě ze vzduchové zbraně. Tento případ šetří také policie.