Kvůli černému kouři z komína strážníci letos podali radničnímu odboru životního prostředí zatím čtyři podněty.

„Pracovníci musí prověřit obyvatele nemovitosti, zvou si je k podání vysvětlení na radnici, zajímá je, jaké vytápění objektu mají zkolaudováno a chtějí předložit doklady o palivu. Ve chvíli, kdy lidé opakovaně porušují zákon a je možné to dokázat, třeba fotkou, zabývá se tím právní odbor v přestupkovém řízení,“ říká mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Podle zákona platného od ledna letošního roku, mají úředníci větší pravomoci při kontrolách lokálních topenišť. V praxi toho ale využívají až ve chvíli, kdy selžou ostatní možnosti domluvy a nápravy, tedy při nespolupráci a nerespektování zákona. Kontrola může být i neohlášená.

VŠÍMAJÍ SI I SOUSEDÉ

Několik desítek podnětů, že obyvatelé rodinných domků údajně porušují zákon o ochraně ovzduší, zskávají radnice každý rok nejen od strážníků, ale i veřejnosti. Lidé většinou píší nebo telefonují, některé podněty jsou i anonymní.

„Když strážníci v průběhu služby vidí, že se někde z komína valí černý dým, oznamují tuto skutečnost na odboru životního prostředí. Úkol takříkajíc ,po očku´ během služby dohlížet i na tyto věci jsme dostali od radních a strážníci o něm vědí,“ vysvětluje ředitel Městské policie v Českém Těšíně Petr Chroboczek.

„Nemůžu ale říct, že bychom se na tyto kontroly cíleně zaměřili a že bychom projížděli městem a koukali se po komínech,“ dodává Chroboczek. Letos prý strážníci žádného hříšníka úřadu oznámili.

Jeho karvinský kolega Petr Bičej říká, že jeho muži žádné takové instrukce nemají. „Strážníci se při pochůzkách více pohybují v centru města a tam je rodinných domků minimum. Pokud by na extrémně kouřící komín upozornili, je to jejich iniciativa.

Od vedení městské policie povinnost více si všímat těchto jevů nemají,“ uvedl ředitel MP Karviná Petr Bičej.

STÍŽNOST, KONTROLA, ALE POKUTA NE

Karvinský magistrát dostal v této topné sezoně zatím jednu stížnost, od začátku roku jich bylo dohromady pět.

„Majitelům domů jsme poslali upozornění na nutnost dodržovat zákon a na možnost. Kontrola přímo v domech proběhla letos na sklonku zimy ve dvou případech, u obou nebyly zjištěny důvody pro postih. Tedy žádnou pokutu jsme udělit nemuseli a neudělili jsme,“ řekla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

Stěry spalin z kotlů a komína karvinští úředníci zatím nikde neodebírali, přestože jim to nový zákon umožňuje. „Není totiž jasná metodika, jak s výsledky přesně naložit tak, aby případná pokuta udělená na základě stěrů byla zcela nezpochybnitelná,“ vysvětlila Swiderová.

V Havířově zatím na kontroly nedošlo. „Během letošního podzimu byly na náš úřad doručeny dvě stížnosti. Za celý rok jich bylo celkem sedm,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Dybová.

Ilustrační foto.
Jeden utekl s masem, další platil zcizenou kartou
V Petrovicích otevřeli semínkovnu na začátku letošního září.
Dýně, kopr i levandule. V Česku vznikají půjčovny semínek
Vánoční městečko v centru Havířova chrání před najetím vozidla betonové zábrany.
Vánoční městečko v Havířově chrání betonové zábrany