„Práce strážníků není jen potírání kriminální činnosti nebo přestupků. V praxi se stává, že se dostávají také do situací, kdy je potřeba poskytnout lidem pomoc, nebo je daný člověk dokonce v ohrožení života. Teď budeme připraveni ještě lépe," komentoval během školení zástupce ředitele karvinské městské policie Václav Ožana.

Strážníci už dříve měli ve vozech pochopitelně povinnou výbavu včetně lékárniček, a zdravotnický balíček nosili také u sebe.

„Nyní máme k dispozici nové záchranářské batohy totožné s těmi, které mají posádky zdravotníků v sanitkách," sdělil dále zástupce ředitele karvinských strážníků.

A zcela novým technickým pomocníkem je i zmíněný defibrilátor. Právě na něm se strážníci učili pracovat. A mýlil by se ten, kdo by si myslel, že zvládnutí přístroje je ultra náročné a jen tak někdo ho nezvládne.

Přístroj sám navádí

Zařízení karvinských strážníků je mimo jiné vybavené hlasovým výstupem, kdy hlas dotyčného člověka přesně navádí, co má v daný okamžik dělat. Kromě toho je zde také grafický výstup, kdy obsluha na monitoru přesně vidí, kam má přiložit na těle člověka elektrody přístroje a podobně.

Navíc, přístroj například při tzv. nahození srdce dokáže po zadání příslušných údajů i to, že například dítěti vyšle nižší dávku.

„Ta jednoduchá obsluha je pochopitelně výborná. Přístroj budeme mít v jednom z pohotovostních vozů, který bude připraven v případě potřeby okamžitě vyjet na místo takového zásahu," doplnil k novému zařízení Václav Ožana.

Přístroj pořídilo město Karviná za pomoci dalších sponzorů. Jeho cena se pohybuje okolo 40 tisíc korun.