Jejich výuka však s sebou přináší finanční výdaje na vybavení dílenského zázemí, stejně jako na mzdu odborného pedagoga.

V Havířově se však rozhodli těmto nákladům předejít a za přispění Krajské hospodářské komory, radnice a především havířovské Střední školy technických oborů připravit unikátní projekt, jak žáky místní Základní školy Moravská s řemesly a pracovními činnostmi seznámit.

Osmáci a deváťáci by tak už od září měli na výuku tzv. praktických dílen docházet na havířovskou střední školu, která patřičným zázemím i odborným personálem disponuje.

Ilustrační snímek.
Školáci se mají vrátit do dílen a na pozemky. Názory pedagogů se rozcházejí

„Ještě je třeba doladit některé věci, například časový harmonogram či vlastní pracovní náplň vyučovacích hodin, ale od září by měla začít pravidelná výuka. Díky této spolupráci nebude muset základní škola pořizovat drahé vybavení a žáci si naopak budou moci vyzkoušet svou zručnost a naučit se nové dovednosti, které je třeba budou motivovat k následnému studiu řemesla,“ přiblížil ředitel Střední školy technických oborů Jaroslav Knopp.

Následně dodal, že to není poprvé, co se jejich škola do podobné iniciativy zapojuje. Už v minulosti si mohli žáci základních škol řemeslo v prostorách zdejších dílen takříkajíc „osahat“, ale ještě nikdy nešlo o pravidelně vyučovaný předmět.

„Důležité také bude výuku zajistit po stránce bezpečnostní a materiální. Žáky musíme například vybavit ochrannými pomůckami či pracovními oděvy,“ doplnil ředitel s tím, že s těmito finančními výdaji by střední škole mohla pomoci Krajská hospodářská komora.

Jen několik hodin vydržela na zahradě karvinské školky speciálně upravená houpačka, kterou v noci na středu ukradli neznámí pachatelé. Na snímku ředitelka školky v místě krádeže.
Zákeřný zloděj okradl děti ze speciální školky