Hlasování v rámci bývalého okresu proběhlo také na Gymnáziu Havířov-Podlesí. Studenti tam odevzdali 102 hlasů pro Jiřího Drahoše, 42 pro Miloše Zemana.

„Projektu studentských voleb se účastníme již od jeho počátku. Učím občanskou nauku, kde se bavíme také o těchto věcech, tak nám přišlo přirozené se zapojit i takto. Myslím si, že naši studenti se tak i sami začnou více zajímat o celou tuto situaci, může je k tomu inspirovat právě i to, že někdo má skutečný zájem o to, co si oni sami myslí,“ říká pedagožka Střední zdravotnické školy Karviná Kateřina Montagová.

Do hlasování se mohli zapojit žáci, kterým ještě nebylo 18 let. „Právě prezidentské volby naše žáky zaujaly hodně, o parlamentní až takový zájem nebyl, protože ne všichni se o politiku a politické strany tolik zajímají. Zvolit prezidenta, tam už i mladí lidé mají své favority a zajímají se více,“ dodala karvinská pedagožka.

Ilustrační snímek.
Z měst odcházejí ročně stovky lidí. Existují ale i výjimky

„Je to myslím si hodně dobrá příležitost, aby se lidé dozvěděli, jak by volili i ti, kdo ještě kvůli věku k volbám nemohou,“ ohodnotila pak aktivitu Kristýna z 2. ročníku zdravotnického lycea.

„Děcka si uvědomí, koho vlastně chtějí volit, vyzkoušejí si atmosféru voleb a je to myslím celkově dobrá příprava do života,“ podotkla osmnáctiletá Barbora, která studuje zdravotnické lyceum třetím rokem. Jak dodala, svého věku využila i při skutečných volbách, účastnila se 1. kola prezidentských voleb a půjde volit také do 2. kola.

Projekt Studentských voleb organizuje v Česku již několik let vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS) organizace Člověk v tísni. Výsledky za celé Česko? „V druhém kole se 75,86 % hlasů jednoznačně zvítězil Jiří Drahoš. Miloš Zeman získal pouze 24,14 % hlasů. Rozdíl v počtu získaných hlasů je obrovský,“ uvádí Karel Strachota, ředitel JSNS, a dodává: „Výsledky Studentských voleb by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci. Lze je chápat i jako určitý vzkaz těm starším, generaci rodičů a prarodičů.“

Výsledky voleb celkem odeslalo 298 škol. Platný hlas odevzdalo celkem 38 557 studentů.

ZŠ Horní Suchá.
Představujeme prvňáčky ZŠ Horní Suchá a ZŠ Rychvald