Studenti získali pro akci podporu od Nadace Via. V programu Dobro-druzi podporuje Nadace Via aktivní děti a mladé lidi, kteří chtějí pomáhat a měnit k lepšímu místa, kde žijí.

V pátek 3. března se v Jazz Clubu v Českém Těšíně konal benefiční koncert pro hospic Medica. Koncert kapel Ampli Fire a Head In The Clouds zorganizovali tři studenti z místního gymnázia. „Vidíme, že hospic dělá hodně dobrého, ale stále se potýká s nedostatkem prostředků. Tak jsme se rozhodli také trochu pomoci,“ vysvětlují iniciátoři akce.

Domácí péče

Medica 3nec provozuje mobilní hospic, který v oblasti Českého Těšína, Jablůnkova a Třince pomáhá rodinám nemocných zajistit domácí péči zdravotních sester a lékařů a poskytuje jim potřebné zdravotnické vybavení. Z výtěžku koncertu chtějí studenti zaplatit palivo pro auto potřebné pro mobilní paliativní péči.

Zasedání zastupitelstva v Českém Těšíně. Ilustrační foto.
Koalice v Českém Těšíně chce jiné složení rady města, pokusí se o změnu

„Věříme, že když naši spolužáci uvidí, jak snadné je takovou akci uspořádat, zkusí sami pomoci zase jiným organizacím,” komentují své rozhodnutí mladí organizátoři a dodávají: „Kdo nestihl dorazit na koncert, může hospic podpořit také přes online platformu pro darování Darujme.cz, kde jsme založili dárcovskou výzvu, a kdokoli tak může velmi rychle a jednoduše darovat jakoukoli částku.”

Benefiční koncert v Českém Těšíně je jen jeden z projektů, který v rámci svého programu Dobro-druzi podpořila Nadace Via. Program Dobro-druzi je zaměřen na aktivní děti a studenty, kteří se rozhodnou pomáhat nebo něco sami aktivně měnit v místě, kde žijí. Většinou se jedná o benefiční a charitativní akce, aktivity k obnově krajiny nebo zkrášlení svého okolí.

Útulna pro turisty

V loňském roce například žáci ZŠ Vápenná slavnostně otevřeli útulnu pro turisty v Rychlebských horách, v pražské Scioškole 6 spolužáků uvařilo jídlo pro lidi bez domova, v Bartošovicích v Orlických horách uspořádali dva sourozenci zábavné odpoledne pro starousedlíky a nové sousedy z Ukrajiny.

Osmý ročník tenisového turnaje čtyřher Residomo AZ Open, 27. července 2019 v Havířově. Na snímku (zleva) Jakub Pastrňák, Marcela Ziembová (maminka Davida Pastrňáka), David Pastrňák.
David Pastrňák. Skromná hyperaktivní hvězda, která má vztah k Havířovu i Karviné

“Naším cílem je, aby mladí vnímali pomoc a aktivitu jako přirozenou součást svého života a pokračovali v těchto aktivitách i po skončení svých projektů”, říká manažerka programu Vendula Humlová a dodává: „Do Dobro-druhů se mohou přihlásit i ti, kdo mají dobrý nápad, ale nejsou si úplně jistí, jak ho uskutečnit. Rádi s nimi nápad probereme a pro zájemce nabízíme také workshop na míru, při kterém pomůžeme s plánováním konkrétních akcí.“

K TÉMATU

Do programu Dobro-druzi se mohou zájemci hlásit po celý rok. Podrobné informace najdou na webových stránkách Nadace Via. Za posledních 8 let se do programu mladých filantropů zapojilo více než 2 000 aktivních dětí a mladých lidí, kteří se rozhodli pomáhat a měnit své okolí k lepšímu. Na dobrou věc získali téměř 4 miliony korun.