„Pár neuspěl na některých úřadech v okolí a požádal naši radnici. Radní rozhodli, že jde vlastně o běžnou nesváteční sobotu, a tak tuto možnost nabízíme i jiným případným zájemcům, kromě už smluvené 11. hodiny dopoledne tak ještě máme volné termíny," říká mluvčí orlovské radnice Nataša Cibulková.

Netradiční svatby ať již datem, místem, nebo „ohozy" svatebčanů sice v okrese časté nejsou, přesto občas úředníky měst někteří budoucí manželé překvapí.

V Orlové jinak ovšem vedou spíše klasické svatby. „Občas ale snoubenci zvolí i romantické prostory Zámeckého parku nebo prostranství místního letiště," doplňuje tamní mluvčí.

Svatby poslední den v roce se v okrese už odehrávaly i v minulých letech. Letos ji zatím potvrzují jen v Orlové.

VÝZNAMNÁ DATA

V Karviné se někdy setkávají spíše s méně obvyklými daty. „Jde o data, která mají pro snoubence nějaký zvláštní význam, například výročí jejich seznámení," říká mluvčí karvinského magistrátu Michaela Zormanová s tím, že občas proběhne i obřad, kde jsou nevěsta, ženich a hosté stylizovaní podle jejich zájmů a koníčků. Každopádně je zde velký zájem také o data, jakým bude například 7. 7. 2017. „V ten den posílíme i počet oddávajících," doplnila karvinská mluvčí.

Asi nejvíce netradičních svateb v okrese pamatují ve zmíněném Bohumíně.

„Před čtyřmi lety proběhla na pódiu kina svatba dvou mladých ochotníků ve filmovém stylu 50. let. Nevěsta připomínala Marilyn Monroe a ženich gangstera. Před dvěma lety zase milovníci historie stylizovali svatbu do stylu steampunku. Svatební hosté jako by vypadli z viktoriánské doby a člověk měl pocit, že postavy z verneovek ožily," vzpomíná mluvčí bohumínské radnice Lucie Kolková.

Netradičním místem, kterému v Bohumíně rovněž vyšli vstříc, byl loni i soutok Odry s Olší.

„Letos jsme zaznamenali velký počet obřadů v průběhu týdne, a to čtvrtky a pátky, a to proto, že velký počet snoubenců plánuje hostinu na zámečku v polských Chalupkách, kde mají už všechny soboty obsazeny, a tak nemají problém s tím uspořádat svatbu i v pracovní den," doplnila bohumínská mluvčí.