Dá se stručně vyjmenovat, co vše kondiční plavání člověku a jeho tělu dává?

Plaváním si člověk protáhne, promasíruje, posílí a zpevní celé tělo. Plavání také bystří smysly, protože jste nucen orientovat se ve vodě, tedy v prostředí, které není člověku vlastní. Zároveň se takto i otužíte. Pokud člověk neumí dobře plavat, je dobré si nechat poradit a začít plavat s deskou. Postupně se tak dají naučit správné pohyby rukou i nohou a poté je zkoordinovat. Úplně základní dovednost je však ponoření hlavy a dýchání do vody. Velmi důležité je to, že jako plavec se jen tak neutopíte. V roce 2015 se v Česku utopilo 214 lidí. Pobyt na bazénech má určitě také sociální význam, potkáte se s lidmi se stejným koníčkem, poznáte nové známé… A oblečení plavek možná může někdy inspirovat i k větší péči o své tělo.

Pokud člověk chce, aby účinky plavání na jeho tělo skutečně působily, kolikrát týdně by měl v průměru bazén navštívit a kolik minut by měl při každé návštěvě odplavat?

Myslím si, že je to stejné jako u ostatních aktivit, tedy plavat alespoň dvakrát až třikrát týdně po dobu nejméně 45 minut.

Spousty lidí chodí na bazény relaxovat, plavou zlehka, povídají si u toho s přáteli, hrají hry s dětmi a tak dále. Mají na člověka blahodárný vliv i tyto čistě relaxační a zábavné návštěvy?

Určitě. U vody si odpočinete. Kromě zmíněné orientace ve vodě a otužování taky často musíte překonat sám sebe skočit do hloubky, ponořit se… Taky můžete strávit příjemně čas s rodinou, přáteli. Člověk si „rozšíří teritorium" a má tak i více míst, kde příjemně strávit čas.

V kolika letech je podle vás vhodné začít s návštěvami bazénů a plaváním u malých dětí a jak je na tom Karviná, co se týče zájmu plavců seniorského věku?

V Česku platí vyhláška, která říká, že do bazénů nemají přístup děti do jednoho roku. Z tohoto důvodu pouštíme do bazénů děti od této věkové hranice. Výjimkou je organizované plavání kojenců a batolat, které musí splňovat speciální ustanovení zmíněné vyhlášky. U nás takto plavou děti od půl roku v Baby clubu Česílko. Máme štěstí, že naše bazény svými rozměry a hloubkami vyhovují opravdu všem zmíněným kategoriím. Ještě zmíním aquaaerobiky, které probíhají v Plavecké učebně (bývalý bazén Deja) čtyřikrát týdně. Vyhovují zejména ženám, odpadá nutnost ponořit hlavu, šetří klouby, člověk nemusí umět plavat, přesto se pohybuje ve vodě. Plavců-seniorů v Karviné přibývá. Na krytém bazénu mají lidé od sedmdesáti let vstup zdarma. A zatímco kdysi chodilo výjimečně několik sportovců, dnes jsou senioři některá dopoledne hlavními klienty. Přicházejí ve skupinách, poklábosí, zaplavou si a je radost je přitom všem sledovat.