Podobně jako stovky jiných soukromníků nebo příspěvkových organizací nabídlo Těšínské divadlo ubytování pro válečné uprchlíky.

„Do systému jsme nabídku zadali v pátek a v sobotu dopoledne už nám z kraje volali, že mají lidi, kteří mohou ubytovat. Byt jsme tedy měli, ale bylo potřeba jej dovybavit. Vyhlásili jsme proto přes facebook sbírku, na kterou lidé okamžitě reagovali a dodali mikrovlnou troubu, někdo koupil pračku, jiný věnoval prací prostředky anebo základní vybavení do kuchyně – talíře, nádobí atd. A dokonce i starší kuchyňský robot,“ vypočítává Lupková. Drobnosti, kterou budou potřeba, se dokoupí z peněz, které se vybraly mezi lidmi v divadle.

Jana Kočnarová (vpředu) s ukrajinskou rodinou, kterou ubytovala ve svém bytě a přáteli. Druhý zleva stojí Žeňa Fursov.
Žena z Lučiny žije s pětičlennou rodinou z Ukrajiny, jak to funguje?

Do malého bytu, který má k dispozici Těšínské divadlo v podkroví domu na náměstí ČSA v centru města, se dvě Ukrajinky- sestry - s šestiletými dvojčaty nastěhují v úterý. I proto se během pondělního dopoledne finišovalo s úpravou bytu a nutnými vysprávkami. Byt je to přece jen starší, vybavený velmi skromně, navíc s toaletou na chodbě. Zato s pěkným výhledem na náměstí.

„Opravdu je to malý byt, ale budou ho mít jen pro sebe,“ říká Iva Lupková a podotýká, že zbývá ještě dopravit do čtvrtého podlaží rozkládací postel pro děti.

Otužilci pro Ukrajinu. Zájmový spolek Zimní koupelníci Horní Bludovice uspořádali akci, jejiž součástí byla finanční sbírka na pomoc běžencům z Ukrajiny, 19. března 2022 v Lučině.
Nejdříve hymna, pak šli do ledové vody Žermanické přehrady, pomohli tak Ukrajině

Zatímco v pondělí dopoledne dva zaměstnanci divadla, pánové Richard a Luboš, pokládali v části bytu nové lino a vyspravovali sprchový kout, Ukrajinky se po dlouhé cestě vzpamatovávaly v provizorním ubytování. Jedno z dětí se navíc léčilo z nachlazení.

„Byly po cestě opravdu hrozně unavené, vyplašené, ale vděčné,“ dodala mluvčí divadla. Připomněla, že už tento týden mohou začít navštěvovat kurzy češtiny, které organizuje Slezská diakonie, kde se scházejí ve městě žijící Ukrajinci. V nejbližších dnech ženy čeká ještě vyřizování, registrace na úřadu práce. „Jedna z nich je učitelka mateřské škole, takže je možné, že se pro ni najde práce. Dětí z Ukrajiny je totiž ve městě více, takže by se jim mohla věnovat,“ dodává Iva Lupková.