Karta stojí 85 korun a její majitel může získat slevy od pěti do padesáti procent celkem u čtyřiapadesáti partnerů projektu.

Autoři projektu razí heslo: „Více zážitků za méně peněz" a přiznávají, že se inspirovali příkladem v jiných turistických oblastech v republice a samozřejmě v cizině, kde systém slevových karet funguje už delší dobu.

Smysl takového počinu je jasný: přilákat do regionu více turistů a také je zde déle udržet.

„Karta má motivovat turisty, kteří do regionu Těšínského Slezska zavítají, aby tady pobyli déle. A kromě návštěvy známých a atraktivních míst je chceme dostat také někam, kam by se normálně nevydali. Pokud ale vědí, že mají nějakou slevu, už je to pro ně zajímavější," vysvětluje Petr Kolčárek z Regionální rady rozvoje a spolupráce.

Karta platí jeden rok, od 1. listopadu 2013 do 31. října 2014 a už dnes nabízí přes sto položek. Další mají postupně přibývat. „Většina slev se pohybuje okolo dvaceti procent. Některé slevy jsou jednorázové, jiné platí neomezeně," říká Petr Kolčárek.

Finančně nejvyšší sleva je asi na jízdu tankem v Military centru v Návsí. Kartu Těšínské Slezsko Region Card akceptují mnozí ubytovatelé a hotely v těšínské části Beskyd. Při předložení karty byste měli dostat slevu třeba i na útratu v pivovaru Larische v Karviné, ale také na některé kryté bazény a aquaparky v regionu, na vstupenku v Těšínském divadle, do Archeoparku v Chotěbuzi nebo na welness služby v Lázních Darkov. Nabídka je skutečně bohatá.

Zatím však karta platí jen na české straně Těšínského Slezska. K sehnání je v každém městském informačním centru v regionu nebo v e-shopu. Automaticky ji nabízí řada ubytovatelů v rámci svých služeb.

Projekt se líbí například starostovi Českého Těšína Vítu Slováčkovi. „Chtěli jsme co nejpestřejší nabídku a myslím, že můžeme být spokojeni. Kromě ubytování a sportovišť jsou v nabídce i zajímavosti jako je např. pěchotní srub v Bohumíně nebo motokárová hala v Prostřední Suché," řekl Vít Slováček.

Těšínské Slezsko Region Card.