„Už nám volají zahrádkáři a chtějí si objednávat termíny. Opravdu, letos je třešní hodně, stromy jsou přímo obtěžkány,“ říká majitel Palírny u zelené lípy ve Stonavě Vojtěch Feber. Tamní palírna se právě modernizuje a připravuje na spuštění kotlů.

„Přidáváme výkonné chladící zařízení, čímž snížíme spotřebu vody, odvedené teplo pak využíváme k vytápění budovy a ohřívání kvasných nádob pro urychlení procesu kvašení,“ vysvětluje Feber. Stonavská palírna loni vyrobila desítky tisíc litrů alkoholu z ovoce, hlavně z jablek, ale také švestek, rynglí, hrušek a jiného měkkého ovoce, a to je celkem o polovinu více než vloni.

„Ano, zájem vypálit si šnaps z vlastního ovoce stále roste. Lidé to vidí jako nejlepší a nejméně pracný způsob jeho zpracování. Navíc je na drobnopěstitelské alkohol poloviční daň ve srovnání s daní obvyklou. Česko má totiž v Evropské unii stálou výjimku,“ dodává Feber. Proto také je stále větší zájem o pálení ze strany Poláků. V sousední zemi totiž vůbec malopěstitelské palírny neexistují a vyrobit si svůj alkohol legálně nelze.