Šestnáctiletý je Miroslav Wąs z Gymnázia Františka Živného v Bohumíně je žákem třídy 6.P. Ocenění získal za mimořádné úspěchy ve vědomostních soutěžích na krajské i celostátní úrovni. „Miroslav vyniká v přírodovědných předmětech, ale je v zásadě všestranně nadaný. V loňském roce obsadil mimo jiné 1. místo v celostátním kole soutěže Přírodovědný klokan, kategorie Junior, 8. místo v krajském kole matematické olympiády, a úspěšný byl také v krajském kole logické olympiády,“ řekl Miroslav Bialoň, ředitel Gymnázia Františka Živného.

Vojtěch Glombíček z Gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně je jedním z nejúspěšnějších letošních středoškoláků. Mezi jeho zájmy patří 3D tisk, elektronika, programování a PC hry. Ve volném čase aktivně programuje, pochlubit se může například naprogramováním kalkulačky, on-line piškvorek, robotů. Vytvořil mobilní 3D hru, pro otce pak navrhl váhu na včelí úly.

Karviná-Doly. Kostel sv. Petra z Alkantary.
Karviná jako nový turistický hit? Lidé jdou i po stopách románu Karin Lednické

Vojtěch je mimo jiné vítězem krajského kola soutěže v programování v kategorii mikrořadiče, kdy získal nejvíce bodů ze všech účastníků krajských kol v celé republice a zvítězil také v celostátním kole. Bodoval také se svým projektem hardwarové kalkulačky. V budoucnu by se rád stal elektroinženýrem a láká ho navrhování obvodů.

Ocenění získala také Klára Kupková z Albrechtovy střední školy. Dívka je velmi aktivní ve skautu, je členkou studentského parlamentu školy, účastnila se mnoha ekologických olympiád. Za práci v celostátním projektu „Rostlinolékařská profese-obor budoucnosti“ získala první místo. Je členkou Ekoodboru na podporu práce s aktivními informacemi ohledně globálního oteplování, sázení stromů.

Nový semafor v Bohumíně, listopad 2022.
V Bohumíně přibyl na nejfrekventovanější silnici nový semafor

Náměstek hejtmana MSK pro sport a školství Stanislav Folwarczny ve svém proslovu řekl, že je přesvědčen o tom, že mezi nadanými středoškoláky, zcela jistě jsou budoucí významní vědci, úspěšní podnikatelé, řemeslníci nebo výjimeční umělci.

„Máme v našem regionu mladé lidi, kteří jsou cílevědomí, mají zájem o své okolí, a nadšeně se pouštějí do věcí nad rámec povinností, které jim určuje jejich škola nebo rodiče. Jsem na ně pyšný,“ uvedl Folwarczny.